Translate

tisdag 11 december 2018

Den vita byn som blev blå

När vi kört runt i Andalusien tidigare år har vi haft önskemål om att åka upp i bergen och besöka byn Juzcar som ligger lite sydväst om Ronda. I år tog vi chansen och körde upp med bilen för att kolla in den blå byn. Vi kör N397 mot Ronda men ca 10 km innan Ronda svänger vi vänster mot MA 7306 och därefter MA 7303. Dessa två vägar är smala och mycket slingriga, men vad gör det nu när vi downsizat för att bättre kunna ta oss fram på de "gröna vägarna" på kartan. Slutligen ser vi något blått långt nedanför oss, där, där är det säger jag.
Vi välkomnas av denna färggranna skylt!
Den här första veckan i december är det två helgdagar i Spanien och spanjorerna är ofta lediga i flera dagar om fre-sön råkar inträffa i samband med helgdagarna. 
Byn har ca 250 invånare men idag har den invaderats av lediga spanjorer, vilket fått till följd att det inte finns några lediga P-platser. Vi kör in i byn, dock med hjärtat i halsgropen, för vi vet inte vad som kommer att möta oss, trånga gränder med branta backar eller liknande. Slutligen hittar vi ett ställe att ställa bilen på men det är inte fritt fram att stå där egentligen. 
Här parkerade vi vid Rådhuset, det var enda stället där gränden var lite bredare.

Vi tittar ut över den blåa byn som är mycket vacker i solskenet mot den blå himlen .

Men hur kommer det sig att alla byinvånare enats om att måla sina hus i blått? Jo, 2011 skulle en Smurffilm, Los Pitufos,  spelas in och filmbolaget Sony Pictures valde denna by eftersom smurfar älskar svampar och byn är känd för sina. Målare kom med 4200 l blå färg och byn hade fått ett nytt ansikte. 

Filmbolaget hade tänkt att detta var en tillfällig förändring men byborna bestämde sig för att låta den blå färgen vara kvar och skulle marknadsföra sig som världens enda smurfby. 
Mr Smurf på huvudgatan
Här säljs det diverse smurfartiklar, men efter en konflikt med arvingarna till smurfarnas upphovsman, en belgare, betalar byn royalty för all försäljning av prylar. Juzcar har också förlorat rättigheterna som smurfby. Enligt Lonely Planet har byn beordrats av rättiginnehavarna att omedelbart upphöra med alla smurfrelaterade aktiviteter, såsom att byborna klädde ut sig till smurfar. Allt för att tillfredsställa turisterna. Byn får inte heller längre marknadsföra sig som smurfby. 

Det har funnits mängder av smurffigurerr på husen, idag såg vi  nästan inga kvar. Troligen är de övermålade med ny blå färg. Det är lite synd tycker jag.
Tillvänster längst upp på restaurangen syns ändå en smurfsvamp. 

Även på denna bild syns en svamp!
Trånga gränder är det även i den blåa byn, precis som i vita byar!
Men en katt bland hermelinerna
har hittat hit!

När vi lämnar byn kan vi inte göra annat än skratta - sopkärlen är i klara smurffärger. Det var i några år som byn kunde fånga turisternas intresse med sina smurfar. Frågan är om filmbolaget nöjer sig med att byn får vara blå eller kommer det dit målare med vit färg!!

Så var det dags att köra tillbaka på de slingriga vägarna där i princip bara personbilar kan mötas. Men vi hade tur för skolbussen kom och vände i byn, så jag sa: Häng på det underlättar alla möten!

Tjingeling, det var ändå kul att ha varit där även om många smurfar lämnat byn! 
We 3


12 kommentarer:

 1. Vad annorlunda och mysigt med blåa hus! De färgglada sopkärlen finns överallt verkar det som :D Vi har några precis utanför ställplatsen. Vi vågar oss inte upp bland bergen med det här åbäket ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är verkligen annorlunda mot alla vita byar. Men nog får jag säga att många mhus hade blekts i solen, så blir det blåa eller tillbaka till vita vid nästa renovering?

   Radera
 2. Vilken mysig by. Hade aldrig hört talas om "Smurfbyn", verkligen ett litet annorlunda utflyktsmål. Synd bara att det är så smal väg dit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte att kanske var det något för de små barnbarnen, så därför åkte vi dit, men nu var det nog för lite Smurfar för att de skulle ha något att leta efter.

   Radera
 3. Ogint att inte låta byn få tjäna lite när de fick måla om den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Byn lever idag på turisterna, så varför inte fullt ut en Smurfby!

   Radera
 4. Vad kul att ni åkte hit! Och smart tänkt av byn måste jag säga :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för inkomstkällorna är inte så många uppe i de små byarna

   Radera
 5. Vilken härlig by ni besökt!

  Ha det gott....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja o den känns overklig med sina blåa hus men en kul ide

   Radera

Our Vantastic Travels