Translate

fredag 15 juni 2018

Liten stadsvandring i Vaduz


Äntligen lite Wifi så att jag kan lägga ut nya inlägg. (15/6)

Lichtenstein, det var inget semesterland för oss tidigare. Men nu när vi planerade att åka till Schweiz blev det mer naturligt att även fara igenom landet eller rättare sagt Furstendömet Lichtenstein.

Ett litet land som jag nämnde i förra inlägget, men det ligger otroligt vackert mellan två bergväggar och längst ner flyter Rhen igenom det lilla landet. På ena sidan gränsar det till Schweiz och på andra sidan ligger Österrike.

När vi vaknade på lördag morgon sken solen och vi upptäckte att vi var 7 st HB som övernattat där, väldigt lugnt var det i alla fall.

På dagens program stod en promenad till en bensinstation för att köpa en Vignette för Schweiz a 40 CHF, sedan in till gamla stan och slutligen en tur upp till slottet.

Vaduz är huvudstad och inte bara det, den är en av världens minsta huvudstäder med en katedral och ett parlament. Men den är nog mest känd för sitt furstepalats som ligger högt upp på en bergsvägg och omgivet av bland annat bokskogar. Naturen runt slottet är sagolik vacker. Vägen upp är brant och Chivas som först gått med oss runt i stan orkade inte med ytterligare en lång promenad i nära 30 gr värme, inte fläktade det heller. Det är tur att slottet syns från alla väderstreck i stan så vi kunde inte missa det.
Bilden hämtad från nätet
Att vi är i ett furstendöme visar alla de kungliga fåtöljerna som finns utställda lite här och var vid offentliga hus eller restauranger.

När vi går från stellplatsen in till stan ser vi att det finns små jordbruk mellan de höga husen. Men det är inte jordbruk eller industrier som landet är känt för utan istället har de satsat på handel, finans och turism. Det har ca 37 000 invånare och det finns ca 4000 företag.

Ett klockmuseum ligger utefter vägen och det har massor med olika klockor som är upp till 300 år gamla. Orkar man inte gå in på konstmuseet som är i världsklass och som ligger på gågatan, får man istället passa på och njuta av alla de skulpturer som finns utställda utomhus.

Vi strosar omkring på gator som består av gatustenar och ser plötsligt ett hus som varit ortens mjölkcentral en gång i tiden. Bilden på huset visar den tidens "industrialisering". Var vi än går ser vi också mycket gamla hus, men även alperna som omgärdar stan.

Att här fortfarande finns vinplantor i trädgårdarna, verkar vara en självklarhet för dem som har lite större marker. För visst är det spännande att kunna göra sitt eget vin. Att det är en gammal tradition visar denna vinpress från 1700-talet som står i ett gatuhörn.

Ett av stans äldsta hus är det s k Röda Huset som byggdes ungefär i mitten av 1300-talet.


Där finns många fina hus med både små men även stora trädgårdar och pampiga grindar.

Men ett modernt hus har smugit sig in bland husen med de härligt blommande balkongerna.

Trots sin litenhet tycker vi att här finns en hel del spännande saker att uppleva. På Turistbyrån har de även guidade visningar och alla broschyrer som behövs för att göra Vaduz eller vandra i omgivningarna.

På söndag eftermiddag kör vi vidare in i Schweiz och konstaterade att denna helg fredag-söndag inte kostade oss någonting i övernattningskostnad. Däremot var fikat, två små glassar och en dricka, 110 SEK något mer än vad vi är vana vid i Sverige. Gårdagens lunch uppe i Malbun tycker vi var värd sitt pris trots att det var Seniorstorlek på köttet, 385 Sek.

Tjingeling i värmen
We 3


2 kommentarer:

  1. Skönt att höra ifrån er. Det verkar som ni har kommit i fas nu. Kram

    SvaraRadera
  2. Du vet icke EU land och höga berg, problem problem med nätet. Nu försöker jag skriva ikapp innan minnet blandar ihop allt.

    SvaraRadera

Our Vantastic Travels