Translate

lördag 8 december 2018

Nu blir det Espania och deras juveler

I onsdag lämnade vi Albufeira och körde mot spanska gränsen. Vi hade inte bestämt vart eller hur långt vi skulle köra. Men en sak var säker, det var att vi skulle passera Sevilla. Därefter stod Cordoba eller kustvägen som två tänkbara möjligheter. Kustvägen vann och med den, den vita byn Vejer de la Frontera, Men innan vi körde till Vejer övernattade vi i Conil de la Frontera på en ACSI-camping som kostade 15€ o hette Rocka. En mycket fin camping i pinjeskogen med 10 Amp och business class i hygienhuset.
Efter morgonduschen  o lite till drog vi iväg till Vejer som ligger högt upp på en kulle. Vi körde till huvudparkeringen eftersom där finns Turistbyrån med chans till en gratis karta över staden. Samtidigt är det huvudingången till gamla stan. Att köra vidare in i stan är inte att rekommendera då gatorna är mycket trånga och det är lätt att hamna i en återvändsgränd.
 
N 36 14 44  W 03 57 56

Vägen vindlar upp mot toppen och på långt håll lyser den vita byn mot en. Här bor 13 000 invånare på ca 200 m höjd över havet. 
Vi tar o kopplar Chivas och börjar vandra in mot gamla stan som är byggd in i en gammal slottsruin.
 
Det är underbart solsken och solen värmer gott när vi vandrar runt på de kullerstensbelagda gatorna. Det är många turister i stan men de flesta är nog spanjorer, så vi känner oss lite exotiska när alla tittar på oss och hör vårt språk.
Vid rundvandringen ser vi slottsruinen lite här o där i de centrala delarna. Slottet byggdes i Gotisk stil runt 1300-talet men grunden kan dateras tillbaka till 900-1000 talet och är byggd på en gammal moske från morernas tid.
Kullerstensgatorna går genom de stora tegelvalven
och huruvida det är rester från en gammal trappa är svårt att avgöra.
Det är gott om trånga gränder vilket gör att biltrafik är i princip förbjuden förutom för residente.

Här finns utsökta restauranger, bara att välja.  Däremot saknade jag den "blommande säsongen", det var inte många fastigheter som hade blomkrukor framme varken på balkongerna eller framför entredörrarna.  Kanske valde vi fel årstid för att besöka stan! 
Stan har många historiska platser att besöka och på turistbyrån var de bussiga att märka ut dessa för oss. Sedan var det bara för oss att ta ställning till om det skulle bli ett besök eller inte.   

 Några inbjudande restaurang entréer

Vid vår rundvandring upptäcker vi också att stan erbjuder många olika detaljer som fångar vårt intresse. Därför tar det tid att vandra runt här, men vad gör väl det, för vi har bestämt att äta lite Tapaslunch nere vid Plaza de Espana, ett torg med en otrolig vacker fontän. 
De tre olika rätterna som vi beställde var helt annorlunda mot vad vi är vana vid att äta. Men gott var det i alla fall. 


Mätta och belåtna samt nöjda med allt vackert vi fått se så kommer vi att vandra tillbaka till bilen för att åka och titta på något annat historiskt som hör stan till. Det är några gamla väderkvarnar som har renoverats och flyttats till en plats utanför gamla stan. 

Tre väderkvarnar är väl värda ett besök där de ligger på toppen av en kulle bakom den gamla stan. På 1800-talet var byn en plats för flera kvarnar som brukade mala säd och majs från närliggande bönder. Det var stadens plats på den höga kullen som gjorde att det var ett utmärkt läge för väderkvarnar. 


Genom att besöka kvarnarna fick vi insikt i deras historia och vi fick se verktyg och fotografier från förr i tiden. Ett litet minimuseum med andra ord. 


Tjingeling
We tre


12 kommentarer:

 1. Så ni lämnar Algarve före jul. Vilken fin plats ni presenterade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nu är vi på väg till Malaga för att ta en flight home. Returen blir den 15 januari, om det blir Spanien eller Portugal igen får vi se

   Radera
 2. Ett fint och spännande ställe! Ha en fortsatt bra resa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, men nu väntar julfirande på hemmaplan, sedan blir det nya platser igen

   Radera
 3. Tydligen en ny by att besöka, ser intressant ut. Vi har nog åkt förbi men inte kört in till byn, får nog ändra på det. 😃 Finns mycket att upptäcka ännu. Tack för tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är lätt att fara förbi den delen av Andalusien men den är värd många stopp

   Radera
 4. De vitkalkade städerna och byarna är så fina!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är de fina men i nästa inlägg ska jag presentera en by som var vit men blev blå!

   Radera
 5. Hoppas ni får det fint i Spanien! Ser i alla fall ut att vara betydligt behagligare klimat än här uppe i Norden :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dagarna är underbara men kvällarna o nätterna är kyliga nu. Men än behövs det ingen värme på!
   Annars har vi det bra o får se mycket i det underbara Andalusien
   Ha de gött

   Radera
 6. Hej! Jag har följt er resa som ni började i september. Läser o blir så inspirerad. Vi, min man o jag, har rest några längre resor i Europa. 4 veckor ung. Det är ju inget mot vad ni gör. Har en fundering.. Var ställer ni husbilen när ni flyger hem? Jul vill jag fira hemma, så jag blev ändå mer inspirerad när jag läste att ni tar en tur till Sverige över jul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi flyger från Malaga och ställer bilen på en mycket skyddad plats enl oss: Autocaravanas Seyla,
   info@autocaravanasseyla.es

   Här står många svenskar!

   Radera

Our Vantastic Travels