Translate

söndag 11 juli 2021

Soft Lock Sliding Door

När vi beställde vår bil på Elmia mässan hade vi inte en tanke på att fråga om bilen var utrustad med stängningsutrustningen Soft Lock. För oss var det en självklarhet att det skulle ingå. Men det var i princip bara Pössl/Globecar som hade den här möjligheten bland Plåtisarna, för det var tydligen deras patent enligt hörsägen.

Senare hörde vi att det fanns möjlighet att eftermontera stängaren men då skulle en stor del av nedre lådans förvarings-möjligheter försvinna. Puh, vem går med på något sådant? Ta bort en del av vår eminenta förvaring, så dumt tyckte jag. Men en tyst stängare är ju inte heller fel. Känns som man står som åsnan mellan två hötappar!
 
Men nu finns möjligheten  för andra Plåtismärken att få en dörrstängare  installerad i Sverige, om du inte kan göra det själv. Det finns en tysk firma,  AST-Technik,  som tagit fram en dörrstängare och som gör installationer i närheten av Freiburg i södra Tyskland. Deras mojäng kostar nu 575€ och ska inte placeras i någon kökslåda utan sätts i dörren o lite innanför dörren, i alla fall på en Malibu. 
                                   Verkar inte vara jättestor!

Ni hittar mer info på deras hemsida: 
ast-technikmodellbau.de, där finns också en video som visar installationsmomenten. 

I helgen var vi på Strömsnäs Naturcamping som ligger vackert vid sjön Viken i närheten av Forsviks sluss och tittade på en Soft Lock installation gjord i Sverige på Gunnar och Mauds Malibu 640. Väldigt spännande att få stå både utanför bilen när skjutdörren gick igen och inne i bilen för att se hur effektivt den stängde. Man börjar med att som vanligt ta tag i dörrhandtaget och ger dörren en skjuts. När det återstår ca 15 cm kvar av stängningen är det den installerade motorn som sköter resten. Det bästa av allt är att man inte väcker grannen med sitt slående i dörren för att få den stängd ordentligt. 

Men så var det det här med synliga ingrepp på bilen. Nej det var inget framträdande ingrepp på inredningen i Malibun. 
Vid entréns sida monterades denna lilla svarta fyrkant, översta delen.
Inte heller såg vi något iögonfallande på utsidan av bakdelen av dörren.
På baksidan av dörren monterades denna del med ett litet vinkeljärn som hakas fast i bilens kaross. 

Men som sagt det är en ganska stor investering så frågan är, hur stort är behovet, är det värt det.  Det blir till att tänka till ordentligt. Men visst vore det skönt att kunna stänga dörren om sig med mindre kraft - tyst, tyst utan att störa grannarna en tidig morron för att vovven ska ut, samma sak en sen kväll. Men i ärlighetens namn så hörs det ett surr-klickande ljud när motorn drar igen dörren.

Någon mer Plåtisägare som gjort en installation och vad tycker ni i så fall ?

Campingen ligger vid vattnet och till o från ser vi semesterfirare på Göta Kanal. Vi hade också turen att få de två största tomterna vid stranden vilket innebar inga tomter framför oss. Vem kan klaga på det?
Här finns också en strand för våra fyrfota vänner. Men det hjälper inte för Chivas totalvägrar att bada. Bengt bär ut och släpper i honom. 
Vatten, usch usch! 
På lördagen tog vi en promenad in till Forsvik för att njuta av ett besök på Forsviks bruks industriminne samt slussningen i kanalen. 

 Efter fyra härliga dagar är det dax att lämna den här natursköna campingen och tacka Gunnar o Maud för jättetrevliga dagar samt deras värdefulla info om Soft Locken. 
Vi ses framöver igen! 

 Ha de gött! 

1 kommentar:

  1. Vi har inte bestämt oss ännu. Jag får ta i när jag ska stänga o då påtalades det att jag måste lära mig tekniken.

    SvaraRadera

Our Vantastic Travels