Translate

fredag 11 november 2022

Minas de Mazarron

En gammal gruvdrift i Mazarron har fängslat mitt intresse. Nu när vi passerar Mazarron ville jag gärna se den övergivna anläggningen. 
På med hattar och vattenflaska till både Chivas och oss för värmen kulminerade. 

Vi letade efter en entre o p-platser men enligt alla vi frågade fanns det egentligen ingen entre. Här blev det Google som fick hjälpa.oss att hitta närmaste ingång. Det blev en jätteliten flik i naturen där vi kunde parkera. Koordinaterna till  platsen kommer här N 37 36 09  W 01 19 20. Bli nu inte överraskade för det är egentligen ingen normal p-plats. 
Vi går upp längs vägen och ser gråa palmer på grund av föroreningar. Men å andra sidan fångar de intensivt röda lagunerna oss. 
Vi möts av ett färgskådespel i landskapet. Romarna grävde redan på urminnes tid efter zink, bly, silver och alun här.  Gruvorna övergavs på sextiotalet då gruvdriften inte längre var lönsam. Övergavs är rätta ordet för någon städning av miljön har inte skett. I hela området förekommer mycket förorenat avfall som gruvverksamheten genererat. 
Huvudbyggnaden i Mazarrongruvan 
Ett färgskådespel som är otroligt vackert, men vem vet hur mycket giftiga rester vattnet innehåller. 
Övergivna hus som säkert har varit väldigt ståtliga en gång I.tiden. 
Formationer i Mazarrongruvan 
Troligen ett vattenledningsrör
Ett vackert blålila gruvhörn som fått se dagens ljus. 
Den röda färgen är uppseendeväckande! 
Här får vi allt säga att vi är omgivna av en säregen miljö som är både giftig och oerhört vacker. 
Men när vi vandrar omkring måste vi vara uppmärksamma med dagbrotten som är hundratals meter djupa. Tipset vi fick var att endast följa vägarna för att undvika fallgropar.
En fantastisk upplevelse att få se gruvan på nära håll. Försöker bortse från allt eländigt den kan medföra för kommande generationer eftersom ingen tydligen har något ansvar. 

Ha de gött! 




2 kommentarer:

  1. Vilken annorlunda miljö

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen fint med de blodröda pölarna men vi får tänka förbi miljöansvar!

      Radera

Our Vantastic Travels