Translate

fredag 27 juli 2018

Europa och miljözoner

Inför  vår juni resa hade jag missat en väsentlig sak, i mitt förberedelsearbete.
Bild från mitt arkiv

Eftersom bilen var ny så visste vi att vi skulle skaffa en miljödekal för Tyskland. Sagt och gjort, vi har Dekra på armlängds avstånd så det var bara att köra dit och köpa ett.

Ja, klart att vi fick en grön, men snart ska det komma en med nr 5 som troligen blir ljusblå!


Frankrike har ju  också börjat med miljödekaler. men vi skulle inte åka i Frankrike, således inte aktuellt.

Men Italien? Jag hade aldrig läst eller sett någon info om det varken i bloggar eller på fejsan. Det var GPS:en som varnade oss ett par gånger, när vi körde runt. Ingen fara sa jag, vi har Euro 6 och alla papper med oss. Men till slut fick jag känslan av att det här måste jag kolla upp mer.

Att vi ville Downsiza sammanhängde med att vi önskade köra i småbyar och på mindre landsvägar och att då få en mer lättmanövrerad bil, hitta fler P-platser m m. Men att allt fler länder inför miljözoner kommer att innebära att många husbilar får det besvärligare med att navigera mot intressanta sevärdheter m m. Men självklart ska vi vara rädda om vår miljö! även om vi vill köra in i gamla fina byar m m.  Det är dags för kommuner m fl att samarbeta med bl a husbilsorganisationer och se till att det finns ytterligare typ "Park and Ride" på ställen där man kan förvänta sig att husbilar vill parkera för att se naturfenomen och andra sevärdheter.
Klart att gammal miljö ska bevaras även åt eftervärlden!

På nätet fann jag en hel del info om Zona Traffico Limitato (ZTL) och nedanstående informativa text  finns på Italienska Turistbyrås hemsida  som förklarade allt!

Miljözoner / Zona a traffico limitato (ZTL)

Flera orter  i Italien har infört s k miljözoner, d v s delar av de äldre stadskärnorna är avstängda för vanlig trafik. För att få köra inom den avstängda zonen krävs tillstånd av den lokala trafikpolisen. Vissa städer har helt förbud att köra in medan andra kan ha begränsningar vissa tider t ex vardagar kl 8-18.
Vanligen kontrolleras dessa zoner av en mängd videokameror som registrerar alla bilars registreringsnummer och sedan kontrollerar dessa nummer mot sina dataregister. Om din bil inte finns registrerad / har tillstånd att köra in skickas en bot hem. Kör du hyrbil lämnar hyrbilsföretagen ut din hemadress. Var alltså uppmärksam så du inte kör förbi dessa ZTL-skyltar (se exempel på bilden ovan)! Det är inga bommar som markerar var du inte har rätt att köra in.
Vill du ändå ta in bilen krävs att du t ex har bokat ett hotell inom zonen. Hotellet kan då hjälpa dig att ansöka om tillstånd men måste oftast ha tillgång till registreringsnummer m m. Hör med hotellet i förväg om vad som gäller just på den orten, och hur de kan vara behjälpliga.
Det finns även möjlighet att söka tillstånd för rörelsehindrade personer som har internationellt handikapptillstånd.
I några större städer bl a Milano har man också möjlighet att köpa ett sk "ecopass" som finns i olika valörer (2, 5, och 10 euro) beroende på hur miljövänlig din bil är. Du får då en dekal att sätta på bilen som ger tillstånd att köra in i centrum under vissa tider.
Exempel på orter med miljözoner: Milano, Rom, Florens, Venedig, Mestre, Siena, Pisa, Lucca, Milano, Palermo, Neapel, Reggio Calabria, Torino, Bari, Cagliari, Bolzano, Verona, Bologna, Siracusa, Sesto Fiorentino, Ferrara, Pescara, Rimini, Pordenone, Brescia, Asti, Messina, Modena, Novara, Genova, Parma, Padova, Trieste, Reggio Emilia, Alessandria, Viterbo, Forli, Perugia, Assisi, och Gaeta. Räkna med att fler orter har eller kommer att införa dessa miljözoner.
Italienska Statens Turistbyrå (ENIT) kan inte agera som mellanhand vid tvister med den lokala polismyndigheten ang trafikförseelser.
Klart till tusen, bara att ställa om GPS:en så att den undviker allt vad miljözoner är. Inte bara i Italien  utan alla de länder som vi har nerladdade.

Så nu var det gjort
Jaa, nu får vi se om det framledes kommer några böter från Italien! Men jag har inget minne av den vita skylten med röd rand att den stått i något gatuhörn! Men vi kan kanske kört in från ett annat håll. Jag kommer att berätta för er hur fortsättningen blir.

Tjingeling
We 3


4 kommentarer:

 1. Vår GPS varnar oxå, och vi undvek Florens av den anledningen. De röda skyltarna är obehagliga. Vi försöker undvika dem allt vi kan, men det känns som att man kan missa ... (Har försökt skicka denna kommentar flera gånger, men vet inte om den kommer fram? Provar som anonym nu... Mvh FREEDOMtravel)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det värsta är om de inte står i alla gathörn för då är det lätt att man kör in i ett område som gäller under miljözon. Men nu ändrade vi ifrån fråga till undvik i GPS:en så då får vi ta till cykel eller apostlahästarna.

   Radera
 2. Usch ja dålig info kanske som du säger i alla gathörn. Hoppas att ni klarar er från böter.
  /
  Maggan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk att det kanske dröjer flera år innan ev böter kommer. Då har man lagt denna resa åt sidan

   Radera

Our Vantastic Travels