Translate

söndag 19 augusti 2018

Ett glatt gäng på fiskafänge

Så här i augusti är det kräfttider och vi blev inbjudna att följa med på kräftfiske i Hjälmare kanal. Sammanlagt var vi fem husbilar som träffades på stellplatsen vid  Hjälmare Docka.
N 59 22 54  E 15 56 36 


Vi mötte upp Jack o Eva på lördagen i Ulricehamn och for vidare till Carlsborgs Segel Sällskap och deras stellplats.
N 58 32 24  E 14 30 05
Regnet öste ner hela dagen så det var så blött på stellplatsen att vi tog på oss stövlarna när vi gick ut med hundarna. Himlen var alldeles grå men det åskade inte som under gårdagen. Nu är vi tacksamma att det kom regn och att det kom mycket, när det ändå kom. 
 
Platsen ligger fint vid vattnet och har fått ny inredning i hygienhuset, men själva uppställningsplatsen är inte så rolig då det är bland båtkärror och annat bröte på en stor grusplan. 
Hygienhuset
Hamnen

På söndagen for vi vidare till Hjälmare Docka och mötte upp de andra husbilarna för att på måndag eftermiddag åka ut med  pråmen Vilma som skulle ta oss ut på en spännande tur i kanalen. Vi hade tur som har en bil som bara väger 3,5 ton då där finns en bro över kanalen som endast tar bilar på max 4 ton. Har man större bil gäller det att komma från andra hållet. Tyvärr kan jag inte presentera en väg för dessa bilar då jag kände mig väldigt disorienterad efter att ha kört många mil grusväg i skogsterräng.
Bron
 Här hade vi tillgång till el, dricksvatten, dusch och toalett. Tyvärr saknar platsen möjlighet att tömma toan och gråvatten. I en röd byggnad finns det också ett cafè som var väldigt välbesökt under helgen.
                                    

En hink med kräfthattar, tallrikar, serpentiner, servetter och sånghäfte var vår välkomstpresent, ett mycket trevligt inslag tyckte vi.

Vi förberedde en grillmiddag på kvällen och var jätteglada att grillförbudet hade upphävts för oss. Tanken var att vi skulle gå och lägga ut burarna på båda sidor i kanalen och sedan vänta tills mörkret infann sig innan vi vittjade dem. Däremellan var det dags att se till att vi fick lite i oss.
Här går vi ombord på pråmen Vilma 

Vi passerar många fina miljöer där kanalens två sidor visar skiftande karaktärer. Kanalen kantas av skog och öppna jordbruksbygder. Det vackraste är , tycker jag,  en allé av stora ekar och lärkträd planterade för att förse kanalen med virke till slussreparationer och båtbygge. 

När vi gått ca två timmar var det dags att lägga i burarna.
Matning av burarna 
Sedan var det dags att kasta i burarna
De sjunker snabbt!
Under tiden tänder vi grillen och lägger till vid en gammal sluss för att äntligen inmundiga vår medhavda matsäck som vi skulle grilla för att bli ätbart. 
Själva hade vi baconlindad kyckling med grönsaker
Medan vi inväntar mörkret tar vi en tur ut på Nordholmsviken.
När det var dags att kolla burarna ser vi att många är tomma och vår färdledare befarar att de vittjats av tjuvfiskare. Men totalt fick vi 5 kg kräftor mot förra årets 16 kg.  Alla som var med tyckte att det var tråkigt men vi var fullständigt nöjda ändå med vår tur och den naturupplevelse som vi fick. 

Dagen efter blev det en jättetrevlig kräftskiva med allt möjligt gott som tillhör en kräftfest.
Här delas kräftorna upp
Melonzatsiki med räkor serverades
För att vi inte skulle bli genomvåta sattes presenningar upp vid sidan av markiserna för att skydda oss mot regn och kyla. Lyktor, kräfthattar m m förgyllde vår stämning och kräftorna var utsökta så kockarna fick mycket beröm av de övriga deltagarna. 

Detta var en kräftskiva som var utöver det vanliga för oss eftersom vi tidigare inte varit med om att dra upp de kräftor vi skulle äta, dvs från fiske till fest. Det var en trevlig samvaro som festade kvällen lång tills vi insåg att det kommer en dag till i morgon. 

Tjingeling
We 36 kommentarer:

 1. Förstår att ni hade kul! Och som du skrev, häftigt att få vara med alldeles från början! Vacker miljö dessutom. 👍

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lotta, alltid trevligt med nya upplevelser trots stigande ålder!

   Radera
 2. Så kul få en hink ska du vara med på kräftskivan fixa dina egna kräftor. MEN ja kan tänka mig att ni har haft det mycket mysigt och kul. Själv har jag ätit två gånger i år men köpt på Coop i år. Vi har köpt i Väderstad och av en kamrat i många år men inte nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hinken den var bra att ha till alla kräftskalen så den kommer kanske till användning även i Karlstad dit vi far i morgon på HBK:s kräftskiva.

   Radera
 3. Ser fint ut! Och härligt med kräfttider! :) Men det börjar bli lite svalare nu va? Vi hade hett länge, men nu (i Belgien) börjar det definitivt bli svalare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hösten närmar sig med stormsteg, vi hade 6 gr i helgen i Karlstad på morgonkvisten,så det blev värmen ON!

   Radera

Our Vantastic Travels