Translate

lördag 1 september 2018

En snabbtur till Öland

Vad är en sommar utan en tur till Öland? Självklart drar vi oss ditåt eftersom vi har några dagar som inte är inbokade med något särskilt. Vi kör över Ölandsbron och trafiken är lugn och gles, solen skiner på oss och vi är förväntansfulla. Men vart vill vi åka norrut eller söderut? Vi följer länsväg 136 norrut. Varför inte börja i Borgholm, en stad som har mycket att erbjuda och är lätt att promenera i, då vi inte har några cyklar med oss. Reningsverket är en bra stellplats med tömning av toa o gråvatten. dusch o toa samt centralt belägen. Utsikten ska vi inte förglömma!
Här möter vi Nizze, Birgitta o Lasse som också har valt ostsidan i stället för västkusten då vädret skulle vara bättre på Öland. 
Det var dags att smaka på Kroppkakor tyckte Lasse! Varför inte, så vi drog in mot gågatan i Borgholm och hittade en restaurang som serverade just Kroppkakor. Man kan inte överdriva o säga att detta var Ölands bästa Kroppkakor, så någon stjärna i Guide Michelin blir det inte. Men mätta blev vi i alla fall. 
Vi fortsätter sedan norrut mot Nabbelund stellplats, en stellplats som också har alla faciliteter precis som Borgholm, förutom tömning av gråvattnet. Men här finns också elplatser. Ringer man hamnkaptenen erhåller vi koden till toan/duschen. 

I Nabbelund finns inte så mycket att göra. Det är en liten by i Böda socken och den  ligger strax söder om Ölands nordspets och har en gästhamn med 30 platser för båtar respektive husbilar. 
Rester från en drygt 100-årig hamnhistoria. Hamnen anlades vid det förrförra sekelskiftet då en ångsåg uppfördes på platsen och virke skeppades ut. På 50-talet lades dock sågverket ner. 

Bilden hämtad från nätet.
 Historien visar att det från 1960-talet också har varit ett färjeläge här med båt som gick till Gotland. Parallellt med färjeläget sträcker sig  rester  av den gamla träbryggan.  Men idag är det inte mycket kvar av den.   
Vi valde norra delen för vi ville besöka Trollskogen och fyren Långe Erik. Trollskogen är en gammal betespräglad barrskog med smala krokiga stigar som leder fram till vindpinade tallar och längst in i skogen finner vi en mycket gammal "Trollek". 
 Undrar hur stor omkretsen är?
Nederdelen av stammens otroliga knotighet

Vi vandrar murgröne stigen och håller med om att namnet verkligen passar in för här klättrar murgrönan på både mark och över trädstammar och ger en trolsk känsla. Men här finns också öppna fält där det går kor och betar  på havsstrandsängarna.
På den östra sidan möts vi av klappersten som under flera årtusenden formats av vind och vatten. Här ligger också vraket efter den åländska skonaren "Swiks" som förliste under en decemberstorm 1926.
I dagarna uppförs det ett nytt Naturum där det kommer att ges information om både Trollskogen och Ölands natur. Trollskogen är nämligen ett av Ölands mest omtyckta och välbesökta utflyktsmål. Själva blev vi mycket tagna av den fina blandningen av vindpinade tallar och gamla grova ekar med stora vida kronor samt klapperstenen. 
Efter vår rundvandring, där sprang klockan iväg, så det blev bara en snabbvisit hos Långe Erik. 

På Ölands stora grund och norra udde har det legat en fyr sedan 1600-talet. Men den nuvarande fyren byggdes mellan 1844-1845 och är 32 m hög och byggd av kalksten. Under sommaren finns där ett kaffe och möjlighet att gå upp i fyren.   

Det blev nästan en heldag här uppe på den norra udden. Men vi ville också återse Byrums Raukar för jag tycker det är så fantastiskt med det här att vatten och vind kan forma naturen i så många olika skepnader. Vi körde snabbt ner till Byrum och tog en promenad utmed strandkanten. 

Som ni ser av bilderna börjar mörkret att falla och vi hade tur att hitta en parkeringsplats där vi kunde övernatta tillsammans med tyskar och holländare. 
Tyvärr så ligger koordinaterna kvar i bilen men bara några hundra meter nedanför denna skylt finns parkeringen. 

Efter en intressant dag somnade vi och sov mycket gott tills Chivas väckte oss vid nio-tiden. 
En raritet som ägdes av ett holländskt par som tillsammans med sina två barn stod granne med oss på parkeringen. 

Tjingeling
We 3

7 kommentarer:

  1. Vi brukar svänga in till Ninnis Kroppkakebod - dom är goda där tycker vi :D Öland är fint i alla årstider
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. ….. och vi har blivit rekommenderade Arontorps kroppkakaor, men jag tror att det ligger lite söderut, o nu var vi ju på väg norrut. Som sagt ingen sommar utan Öland.

      Radera
  2. Ja denna veckan var det Öland som hade det fina vädret och semesterperioden var över, vilken skillnad på trängsel vid Reningsverket. Tur ska man ha ibland! Det kommer också att bli fler besök i Trollskogen!

    SvaraRadera
  3. Nabbelund tyckte vi om när vi var där förra året. Vi hade otur med massor av sjömygg då, hoppas ni slapp det. Norra Öland har också mycket att titta på, i år blev det bara en natt i Borgholm. Nästa sommar kanske vi hinner med mer av Öland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inga sjömygg som tur var. Det är inte sista gången vi besöker norra Öland för det gav mersmak.

      Radera
  4. Ser ut som att ni har det fint! :) Det är väldigt längesedan vi var på Öland, det kanske vi får göra något åt vid tillfälle ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart ska ni det, men välj inte de vanliga semesterveckorna då det knappt går att komma fram.

      Radera

Our Vantastic Travels