Translate

söndag 4 augusti 2019

Naturreservatet Hällingsåfallet

Efter Ankarede  fortsätter vi ner mot Gäddede där vi tänkt ha vårt nattstopp. Men där var så fullt med bilar att vi bestämde oss för att dra upp till Häggnäset och Hällingsåfallet istället..


Men innan vi lämnade Gäddede fick vi se denna enorma snöskoter som stod uppställd vid huvudgatan in mot campingen. Kanske var det reklam för vinterns skoterturer i trakten, Stor var den I alla fall och den är nog störst, eftersom det står STÖRST på den.

Som vanligt var det en grusväg upp till fallet, men den var ganska hyggelig och mötesplatser fanns att tillgå. Egentligen inga problem att ta sig dit.  
Vi stannade till vid den första parkeringen eftersom det fanns endast en p-plats kvar. Då förstod vi att det var nog ingen idé att köra ända fram till fallet. Vi tog det säkra före det osäkra, dvs parkerade där över natten. 

N  64 21 47  E 14 22 47        
Området blev naturreservat 1971 och Hällingsån forsar nedanför parkeringen och  där syns de fina sprickbildningarna i skifferberget. 
Fallet ligger inte så långt bort så vattnets kraftfulla framfart märks och hörs här vid parkeringen.
Här fanns en vandringsstig till fallet men vi rekommenderar inte den då det var väldigt blött enligt de som vandrat den.

På morgonen när det hade återvänt ett antal husvagnar och husbilar förstod vi att nu var det plats för oss uppe vid den andra parkeringen. Fler bilar än vi drog upp.
N 64 20 57   E 14 22 47       
Äntligen ska vi få se Sveriges största Canyon som är ca 800 meter lång. Vägen in till fallet är mycket fint iordningställd och staket kringgärdar hela fallet. Trots det finns det ett flertal utsiktsplatser där det ges möjlighet att ta foto från alla vinklar och där vi får en fantastisk utsikt mot fallet.

Från parkeringen kan även rullstolsbundna ta sig fram till fallet via den här spången. Har du en picknickkorg med dig så finns det bord och bänkar vid vattenfallet. En underbar plats för en fikapaus. 
 Vattendimma
 Fallet har en fallhöjd på 43 m och ligger 400 m över havet. Här rusat vattnet fram och störtar ner i canyonen och det yr vattenstänk över en. Canyonen räknas som norra Europas längsta vattenfyllda canyon.

När solen skiner ner över fallet har man chans att få se regnbågen skimra med alla sina färger i den täta vattendimman. Vi hade turen att få uppleva det. Lika snabbt som regnbågen dök upp försvann effekten. Men på mitt foto, vilket jag tog på tillbakavägen syns regnbågens färger ordentligt. 


På grund av den höga luftfuktigheten kring fallet växer det sällsynta lavar och mossar i ravinsluttningarna. För att bevara dessa lavar var en av vägarna utefter fallet avstängd. 
Några av Sveriges 15 vilda orkideer

Ja, detta var en vacker och mäktig naturupplevelse som jag skulle vilja att alla fick uppleva. Det var enligt mig den häftigaste sevärdheten utefter Vildmarksvägen. Har man små barn med sig är det inga problem att köra ända upp till fallet och därifrån vandra ner till vattenfallet. Här finns gott om varningsskyltar om att det är brant och att man ska hålla barnen under uppsikt.  Vill man vandra längs canyonen,  går det att boka en guide med Vilseledaren. 

Tänk att få uppleva vattenfallet under vintern, vilken Isskulptur det måste vara!


Ha de gött  






7 kommentarer:

  1. Vad imponerande! Såg himla läckert ut!

    SvaraRadera
  2. Vill dit igen! för det var så häftigt och kanske ta en guidad tur för att få gå ner lite i ravinen och se vattnets forsande krafter.

    Ha de gött!

    SvaraRadera
  3. Vilka härliga bilder :) (som vanligt)!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, men det är fortfarande mobilen som gör jobbet!

      Radera
  4. Takk for en inspirerende blogg :-). Gleder meg til denne turen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för intresset o det är bara till att hänga på!

      Radera
  5. Det är så vackert i Norrland så vi känner att flera resor dit skulle sitta bra! Sedan är det mycket lättare att vildcampa o fiska än på västkusten!

    SvaraRadera

Our Vantastic Travels