Translate

fredag 20 maj 2022

Grebbestad med omnejd

Förra  helgen var avsatt för ett besök hos dottern i Grebbestad. Vi kom upp på lördag eftermiddag och kunde njuta av en annalkande härlig vårdag. Först var vinden kylig men sen vände det och vi kände att våren var på intåg och solen värmde rejält. 
 Efter lite kollande på vårprakten i trädgården så satt vi på altanen o njöt i solen och som tur var hade vi solcreme med oss i husbilen för behovet var enormt. 

När vi är i Grabbestad  vill vi alltid besöka Sportshopen och se deras säsongs nyheter,  men även en tur i själva Grebbestad utefter hamnen är ett måste och till slut blev det en sen  söndags lunch på Skafferiet. 

En annan aktivitet som stod på vår Bucket List var "Vandring i Världsarv". Tanumshede är ju jättekänt för sina hällristningar så den här vandringen tänkte vi göra nu när det var så varmt o klarblå himmel. Det blev således en spännande vandring till olika hällristningsplatser i strålande sol. Vandringen är en cirkulär led på drygt 6 km och går i både flack och kuperad terräng. Det var främst leden upp till "Utsikten" som var tuff. 
Men här finns en parkering som är utgångspunkten för leden och där väljer man  att gå till vänster eller höger. 
                N 58 40 50  E 011 21 29 
Vi valde att gå mot Lövåsen utefter åkerkanten. På Lövåsen finns den kända Shamanen eller trollkarlen. 

Jag tycker att en del av hällristningarna är nu svåra att se vad de betyder, egentligen är det kanske inte så konstigt då de är flera tusentals år gamla. Jättebra att det finns infoskyltar vid varje plats som berättar om platserna och tolkningarna av hällristningarna, vilket gör att förståelsen av hällristningarna underlättas. 

Det är lätt att följa leden då den visar stolpar  med röd topp. 

Efter Lövåsen kommer vi till Runohällen med slänggungan, men först går vi över bron 
och sedan  upp för en liten kulle. 

Slänggungan eller majsstången är i sin ristning unik och den enda kända. På den här hällen är det ca två  hundra ristningar av människor, djur o skepp. 
Det tredje området Sotetorp som också har en unik ristning med två skepp med ett nätmönster samt en akrobat som slår en baklänges volt. 

I världsarvsmotiveringen ingår inte bara hällristningarna utan även det unika i att det varit kontinuerlig bosättning i området i ca 8000 år . 

Efter Sotetorp tog vi vägen upp till Utsikten där vi fikade  Här passerar vi ett gammalt förfallet torp o en kvarnruin med ett gammalt mjölnarboställe Med andra ord lite historia från svunna tider. 

Härefter gick leden neråt i vårt vackra landskap. 
En minnesvärd vandring som enligt telefonen blev 6, 8 km totalt!

Vidare finns det ett Hällristnings museum för de intresserade, men vi hoppade det denna gång. 

Ha en fin vår! 

4 kommentarer:

  1. Vilken fin tur ni hade❣️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, ja det är så härligt att komma ut I naturen o dessutom få lite historia

      Radera
  2. En härlig tur. För vandrade vi runt för rött många år sen. Jag köpte också örhängen med motiv från hällristningarna. Så skönt att njuta av naturen och också veta av ett världsarv! Ha de gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kul att kunna köpa minnesmärken som är användbara. Jag brukar också göra det, men nu gick det inte eftersom vi aldrig var inne på museet. Men vi är ju ofta i Grebbestad så kanske nästa gång.

      Radera

Our Vantastic Travels