Translate

lördag 11 juni 2022

Ringmuren i Visby

När vi anländer till Gotland med färjan hamnar vi i stort sett rakt in i en välbevarad medeltida by. Hansatidens spår syns tydligt och även de gamla kyrkoruinerna påminner oss om Visbys o Gotlands historia. 

Vi valde därför att ta ner cyklarna o tänkte att det är nog möjligt att cykla runt hela ringmuren. Den första dagen i Visby skulle bli en Historical and Outdoor day för solen sken o det var redan 21 gr. Ringmuren är Sveriges största sevärdhet och även Världsarv (1995) och drar årligen till sig mängder av turister. 

Vi börjar med Skansport som egentligen inte är någon port utan en öppning i muren som togs upp 1879. Det blev en viktig förbindelselänk mellan innerstaden o nya områden utanför.
Vi cyklar vidare mot Söderport som är 
från slutet av 1200-talet och som alltid tjänstgjort som genomfartsled. På 40-talet togs två portar till på vardera sidan upp för gående. 
Nästa port är Kajsarport som fått sitt namn från det mäktiga närliggande Kajsartornet. Öppningen i muren togs upp 1661 enligt ett Visby protokoll.
Barnen behövde en trygg väg till skolan så när Folkskolan 1891 uppfördes i Visby kom den här porten till. 
Sedan kommer Österport som tillsammans med Norderport ock Kajsaren är de äldsta. Porten är idag en viktig passage för shoppare mellan affärer och butiker på Öster o Adelsgatan. 
 
Hit var det bra cykelväg så det gick undan. Men sedan var det små stigar i den gräsbevuxna terrängen. Det var även backigt vilket medförde att vi på många ställen fick gå nerför backarna på grund av rullgrus. Men fram tog vi oss i alla fall. 

Dalmansporten vars torn är 17 m högt blev ett riktmärke för sjöfarare. Senare fick tornet ett sadeltak.
Norderport  uppfördes 1289 ock ligger i stark kuperad terräng, vilket vi märkte av vid vår cykeltur. Det är också en av portarna som används för biltrafik för de som kom norrifrån.
S:t Göransporten ligger mitt på norra muren och är ett passagetorn som fanns med redan på den första murens tid. Rester av vallgraven kan ännu  beskådas. 

Slutligen var vi nere vid Strandpromenaden med de stora fina stenarna. 
Nu var det dax för lunch så vi cyklade in till stan via Kruttornet som är 18 m högt. Det är det äldsta tornet och uppfördes 1150 som en fristående kastral (fästning)  ca 100 år innan Ringmuren byggdes. Namnet har den fått av att Kronan förvarade krut där. 

Plötsligt var vi vid Creperiet i Strykjärns- huset. Här intog vi våra Gassetter med kyckling o bacon och till det drack vi Gotländskt mörkt öl.
 
Ringmuren som byggdes under 1200-talets andra hälft skulle skydda mot inkräktare. Men den har också byggts på under 1300-talet. Den anses vara Nordeuropas äldsta bevarade stadsmur. Ursprungligen hade den 29 marktorn  och 22 eller 23 sadeltorn. Idag finns 27 marktorn samt 9 sadeltorn kvar. 

Vår cykeltur runt muren blev ungefär 3,5 km och var verkligen värd en förmiddag. Trots små smala stigar men även guppiga så tyckte Chivas I sin cykelkärra att turen var kul att hänga med på eller kanske var det godiset som vi mutade honom med som var bäst. 

Tjingeling 




3 kommentarer:

  1. Ser ut som en fantastisk start på er Gotlandssemester.🥰🥰🥰

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt underbara dagar med högsommarvärme o mycket att se o göra. Ett problem: nätet har varit väldigt dåligt på många platser som vi besökt!

      Radera
  2. En fin stad, som jag gillar. På vintern var den tristare, då så många icke-gotlänningar köpt hus och de stod mörka och tomma.

    SvaraRadera

Our Vantastic Travels