Translate

fredag 15 juli 2022

Historiskt minnesmärke, Hoburgsgubben m m

Jag glömde att berätta  att innan vi stannade till i Katthammarsvik så besökte vi Tjelvars grav. Vi såg nämligen en vägskylt utefter 146:an mellan Boge o Åminnelse,  med ett historiskt namn som jag kände igen. 
Eftersom jag läst lite om gotländska minnesmärken ville jag inte missa det här minnesmärket, som är en skeppssättning som är 18 m lång och 5 m bred från bronsåldern. Enligt sägnen ligger Tjelvar begravd här. 
Synd att ogräset var så högt!  Men det var väldigt intressant att få se en så fin gravsättning, med stenar som står på högkant i båtliknande former. Jag har aldrig fått uppleva en så mäktig historisk grav. Ett lyckat stopp! 
Men grusvägen ner till graven är mycket gropig och den ligger långt  från stora vägen in i skogen så det var en bit  att köra. 

Nästa mål för oss var Hoburgsgubben så vi körde förbi Ljugarn, kollade bara in en strand med en restaurang som höll på att förbereda sitt sommaröppnande.  Tror inte vi missade något särskilt. 

Som sagt det var Hoburgsgubben, en mycket känd rauk som vi riktat in oss på. 
Här fick vi även se så fina stenmurar igen, vilket precisionsarbete
Här är den berömda gubben! 
Fina vyer när vi blickar inåt land. Efter att ha sett gubben kör vi en liten vacker kustväg
 upp till Husrygg naturreservat. Naturreservatet har en gräsbevuxen klint som slingrar sig utefter kusten. Det här reservatet har en helt annan karaktär än de branta klinter som vi tidigare sett. 
En annan trevlig grej i reservatet är att det finns ett stenmuseum, Kettelsviks stenmuseum 
där man själv får testa att hugga i sten. Här var många namn inristade i den porösa kalkstenen. 
Nästa steg blev att köra norröver och leta efter Lojsta Hed
där gottlandsruss, Sveriges äldsta hästras lever fritt i området som är på 650 ha. Men hästarna drivs samman några gånger per år. Vi var 3 bilar på parkeringen som undrade får vi köra in. Jättebra, att  det är tillåtet att köra in i området med bil så alla tog sats. 
Tyvärr fick vi inte se flocken trots att vi körde runt och även klev ur bilen och utforskade stigar där vi såg färska hästblaffor. 
Besvikna lämnade vi området och körde upp till Gnisvärd för övernattning. 
Ett litet typiskt fiskesamhälle med sjöbodar i olika färger och storlekar. 


Tjingeling 
 


1 kommentar:

  1. Hej Freedom Travel, eftersom din kommentar inte syns här på bloggen har jag svarat er via mail. Hoppas det är OK

    SvaraRadera

Our Vantastic Travels