Translate

tisdag 8 maj 2018

Smögen är alltid Smögen

Det är fredag och alla metrologer visar på en fin helg så varför inte ta en tur till Smögen. Vi packade bilen och for iväg med nyfikna blickar för att se om det fanns plats på Smögens parkeringar.
N 58 21 15 E 11 12 57

På denna parkering står vi gratis t o m 31 maj,  därefter kostar det 10 kr/tim eller 200 kr dygnet. Här finns ingen service förutom sopkärl. Trots det var det 12 HB som stod där. 

Vad är nu så speciellt med Smögen, Smögenbryggan har du säkert hört talas om och den är under högsäsong så fullspäckad med båtar och med folk att det knappast går att spankulera på den, i alla fall inte med en yster hund som vill hälsa på alla, både hundar och människor. 

Här är det lätt att promenera, folktomt kan vi nog säga. Några båtar är även på ingång. 

Det blev en morgonpromenad med Chivas men även en tur ner på bryggan igen på eftermiddagen för att äta lite mat på "Pensionat Bryggan" och vad står på vår meny när vi är i Smögen, jo naturligtvis deras RÄKMACKOR.

Tänk att få sitta i solen en majdag och äta dessa jättemackor och det är 22 gr varmt. 
Här är den gamla fina fiskebåten Asta byggd år 1916 och som pensionerade sig 1980  efter många turer ut i bland annat Nordsjön, numera är hon K-märkt.  Sedan har vi M/S Soten som gör utflykter till  exempel till Hållö fyr som ligger strax utanför Smögen och även kvällskryssningar med Västkustbuffé. 
Smögens Ö-råd har byggt en ny Vadbock på Länudden som minnesmärke över tiden när fisket var den dominerande näringen på ön. Här hängde fiskarna sina långa nät för tork.

Andra aktiviteter runt Smögen är deras vandringsleder på hällarna. 
Här är vi på väg på "Klevenleden" som går uppe på Kleven ut till västra delen av ön. Denna led startar till höger om parkeringen och låter oss få insyn över det öppna havet.  Det är lite klättrande upp och ner när man går denna led, så det tog hårt på knäna, men det känns underbart att få komma ut i kustbandet och få känna på en ren och lite sval havsbris. 

Sedan finns leden borta vid Vallevik som är Smögens största och populäraste badplats, ett fint barnbad med sandstrand och ett hopptorn för de mer vågade länge ut efter klippstranden.
Skönt att få vila bena lite grand

På Smögen har även lite vårblommor börjat komma trots den kyliga våren. 


Sist men inte minst måste jag ta med en bild på Smögens populäraste scen, nämligen de färgglada sjöbodarna på bryggan
Kortet har jag tagit på vår morgonpromenad då solen inte kommit över bergsryggen ännu men det är lika fint att få strosa omkring på bryggan en tidig morgon och möta många hundägare. 


Det finns lite attiraljer som inte kommit i havet!

Ja detta blev en mycket trevlig helg, närmare bestämt 4 dagar för så härligt var vädret att vi kände inte för att åka hem.

Tjingeling ha det skönt i vårsolen!
We 4

4 kommentarer:

 1. Vad härligt att vara pensionär och bara kunna förlänga en tur så där när vädret är så skönt!

  SvaraRadera
 2. Jovisst är det skönt liv vi har som pensionär bara vi får vara friska så klagar vi inte

  SvaraRadera
 3. Smögen är så vackert! Har ni blivit vana med det trängre utrymmet i vanen jmf med husbilen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja det går bättre o bättre för varje dag. Men man måste vara införstådd med att anpassningen inte är gjord i en handvändning.

   Radera

Our Vantastic Travels