Translate

fredag 13 juli 2018

Pyramider

Den här resan som vi gjort nu i fem veckor var för att testa vår nya Van. När vi planerade lite, vart vi vill åka och vad vi vill göra, så valde jag Alperna från väst till öst. och att även vandra lite i  Alperna. Några långa vandringsturer har det inte blivit på grund av värmen som slog ut både Chivas och oss.

Men i boken "Vandra i Dolomiterna" som jag köpt läste jag om "Erdpyramiden" som ligger i norra Italien, inte långt från Bologna/Bolzano. Vem har inte kört förbi Bologna utan att göra ett stopp för att se detta naturfenomen!

Vi hade inga koordinater utan bara två ortsnamn Ritten/Renon och Klobenstein/Collalbo. Någonstans här emellan ligger de. Vi har GPS:en inställd på Ritten och hamnar i ett litet samhälle med många enkelriktade gator. Slutligen hamnade vi vid en genomgång som endast var 2 m hög,  här stämde inte vår info som vi lagt in i GPS:en med verkligheten. Efter många turer fram och tillbaka i stan så bestämde vi oss för att köra tillbaka mot motorvägen A22 /SS12 och se om det fanns någon infart från norra sidan.
En skylt med Klobenstein! Denna gång gick det bättre men vi hamnade i en massa hålnålskurvor. Men vi hade ju rutin från Alperna så det skulle nog gå bra att hitta fram till slut.
Norra infarten från A 22 eller SS12 i nivå med norra infarten är en bra början för att hitta rätt!
På ena sidan av vägen ser vi Dolomiterna och på den andra alla fina vinodlingar som så småningom blir ett gott vin.

Vi fortsätter VIA PRINCIPALE och väl uppe på toppen frågade vi var ligger Pyramiderna. Olika svar varje gång, vilket medförde fram och tillbakakörningar i de små byarna. Varför får vi så olika svar undrade vi!
Väl uppe på höjden i en liten by, på 1 164 m, Lengmoos/Longomoso blev det lunch för att koppla av en stund på Gasthof Amtmann efter att ha fortsatt Weidacher Weg och Peter Mayer Strasse.

Vi hade då parkerat på Plats nr 3 på kartan i Lengmoos, en stor plats även för stora bilar. 
N  46 32 27     E 011 28 00   
                    
Gott om plats fanns det också!
Det finns en närmare parkering men det visste vi inte då.

Vi passerade en vacker näckrosdamm.

Av ett par tyskar fick vi deras karta som de fått när de åkt järnvägen i området. Då inser vi problematiken, det finns tre ställen i området med Pyramider. Undra på att vi blev hänvisade fram o tillbaka. Men nu kunde vi fråga värdshusvärden om närmsta väg till sevärdheten. Gå bara runt husknuten och följ huvudgatan blev svaret. Vi gick och hittade till slut en pyramidskylt, nu var vi verkligen på rätt väg.
och det var detta som var vårt mål. 
Tänk att dessa pyramider har naturen en gång i tiden skapat! Mer än fantastiskt!

Enligt Wikipedia ……."Jordpyramider eller jordpelare kallas de i vissa regioner förekommande, genom bäckars och nedströmmande regnvattens verksamhet i moränlera utskulpterade erosionsrester, som mer eller mindre närma sig pelar- och pyramidformen.
På toppen bär de vanligen ett stenblock, vilket ursprungligen legat inneslutet i moränleran eller på dess yta och som genom sin närvaro skyddat de rakt därunder liggande jordpartierna mot förstöring. Jordpelarna anträffades framförallt vid Bolzano (Trentino-Alto Adige) men även i Afrika och Amerika, till exempel längs Coloradofloden. De kan vara upp till 30 meter höga. "

Det fantastiska med  pyramiderna är att de står kvar så länge de skyddas från erosion av en stor sten som ligger kvar på toppen. När den faller är det snart slut med pyramiden, den blir både tunnare och kortare.  Nya pyramider bildas samtidigt när nya stenar dyker upp och kan bli täckstenar, de blir då kortare.  Vi finner pyramiderna helt otroliga, väl värda ett besök. De är klassade som natur monument av geologist intresse och är numera skyddade.
Här syns det tydligt hur erosionen gröper ur moränleran och jag undrar hur lång tid tar det innan trädet ramlar omkull, det är mycket av rötterna som frilagts. 
 Det är en liten stig som leder fram till dem och till ovanstående pyramider är det även en träramp för rullstolsbundna som leder till en utsiktsplattform. Man kan också ta linbanan upp till Ritten och sedan fortsätta med tåget till Klobenstein, därefter en skyltad promenad på ca 30 min.

Väl nöjda med pyramiderna ville vi inte köra tillbaka från Pyramiderna ner mot Bolzano, utan vi tänkte att vi fortsätter rakt fram genom byarna och tar oss ner till SS12 eller motorvägen A12. Ja detta var således möjligt med vår tokiga GPS.  Vägen blev bara smalare och smalare, typ cykelväg med 15% lutning neråt och inga räcken och rätt som det var åkte vi igenom gårdar. Kändes hemskt! Ner kom vi och hade turen att det inte var så många möten, men de vi mötte undrade nog varför en svenskregistrerad bil körde omkring på deras små byvägar. Nej, kör hellre tillbaka samma väg som ni kom om ni någon gång får för er att besöka  pyramiderna.


Efter vår lilla sidoutflykt fortsätter vi till Brennero där vi med många andra HB ligger över på den gamla tullstationsytan, ingen service mer än en soptunna
 N 46 59 52  E 011 30 02. 

Tjingeling nästa dag rullar vi in i Österike!
We 3


10 kommentarer:

 1. Vilken spännande utflykt. Helt i vårsmak!! Ha dé fortsatt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är så trevligt att det går att hitta sevärdheter som verkligen intresserar en!

   Radera
 2. Tänk så många gånger vi åkt förbi Bolzano men inte haft en aning om dessa "pyramider". Tack för infon blir säkert ett besök där någon gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre sent än aldrig säger man väl. Verkligen underbara att se i verkligheten!

   Radera
 3. Helt fantastiskt! Måste vara värt allt irrande när ni fick se dessa fantastiska skapelser!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi ville inte ge upp för vi visste ju att de fanns!

   Radera
 4. Fantastiska sevärdheter. Synd att det skall vara för varmt för att kunna göra det man vill, inte för ofta det händer.

  SvaraRadera
 5. Men vi är ändå glada att vi har en fin sommar. Nu är vi i Tandådalen och här är det friskt och syrerikt så vi njuter verkligen. Välkomna om ni har tid!

  SvaraRadera
 6. Va häftigt!!! Och vilka roliga vägar ni åker på :-D :-D
  Ha en fortsatt härlig resa!!

  SvaraRadera
 7. Tackar, det är det som är fördelen med en liten behändig bil, att kunna ta sig fram på de flesta vägar. Men denna gång var det lite väl häftigt, men det gick ju bra.

  SvaraRadera

Our Vantastic Travels