Translate

torsdag 3 juni 2021

En tur runt Kinnekulle

Efter att spruta nr 2 stuckits in i armen tänkte vi att det var dax för en tur. Men först var det att genomlida 2 1/2 dag med coronasviter, precis som efter spruta nr 1. Skulle vi bli tvungna att skjuta på avfärden? Men vi höll tummarna och tänkte att det går ju lika bra att relaxa i bilen. 

Vi packade HB för några dagars utflykt. Men vart ville vi? Då kom vi på att Ramslöken väntade ju på oss, varför inte kolla läget. 
Strålande solsken och värme var lovat oss och det var verkligen välkommet. Kosan ställdes därför till Stenbrottet i Hällekis. En plats som vi besökt i många år. Ingen risk att det är tomt på HB där inte. Vi träffade både goda vänner och vänner från våra övervintringsresor så pratstunderna blev många och långa om kära aktiviteter. 
Det är inte så konstigt att HB-ägare dras till Kinnekulle med dess alla naturreservat , vandringsleder och ståtliga natur. 
Det första är att gå en tur runt uppe på berget för att beskåda utsikten, för utsikten över Vänern och landskapet bjuder på en mycket vacker landskapsvy. 
                   Här är vi på väg uppför 
Här ser man olika bergarter. Dessa bildades för hundratals miljoner år sedan när Sverige ännu låg under havsytan. Under 1100- och 1200-talen växte stenhuggeriet fram och blomstrade.  Kalksten och sandsten användes bl a till ortens alla fina kyrkor, ca 20 stycken.
När vi kände oss utvilade var det dax för vårt egentliga syfte med resan, ramslöks-plockning. Men man får inte plocka den var som helst. I naturreservaten är det förbjudet och de är 20 stycken till antalet. Men på Länsstyrelsens kartblad över Kinnekulle framgår var de ligger. 
                Stora vita fält mötte oss
En liten mängd ville vi ha med oss hem som krydda i brödbak. Väl nöjda med skörden fick de ligga i HB för att torka lite grand.  Men mängden krymper nått otroligt, hoppas bara att det räcker. Sedan blir det till att morttla dem vid hemkomsten och resultatet ska bli ramslökstekakor i första omgången. 
Medan löken ligger på tork tar vi en tur till Munkängarna och beskådar bl a Mörkekleva
en liten rastplats insprängd i berget. Enligt kartbladet från Länsstyrelsenr är klevar branter som markerar var havsnivån gick i slutet av istiden. 
Men vi har mer att upptäcka här i Kinnekulletrakten, så fortsättning följer!

Ha de gött i sommarvärmen !






6 kommentarer:

  1. Hej hej - hoppas ni har det bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kan knappast ha det bättre när nu värmen har kommit o det finns så mycket att se o göra.

      Radera
  2. Svar
    1. Ja vad mer kan man önska sig!
      Ha det gött

      Radera
  3. Den platsen hittade vi förra våren och återkommer gärna till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen annorlunda miljö med härliga naturupplevelser

      Radera

Our Vantastic Travels