Translate

onsdag 22 september 2021

Frederiksvaerk

Dagarna springer iväg och vi inser att vi måste korta ner vår resa. Vi hoppade därför resan upp till Rörvig och valde istället att göra ett kort stopp i Frederiksvaerk och Roskilde  innan vi lämnar Sjaelland och tar en tur till Mön. 
Genom Frederiksvaerk går en kanal med många broar. Kanalen har byggts för att eliminera översvämningar från havet. För att hålla ihop byn har den fått många broar.
Det är sammanlagt 25 stycken som varierar i storlek.  En del har även fått namn, andra är namnlösa. 
En promenad utefter kanalen påminner oss om Venedig för här finns också en gondol.
Redan i mitten av 1750- talet anlades en krutfabrik och kanongjuteri. Byggnaderna anses vara de bäst bevarade i världen så ett besök får räknas in i vårt stopp. Det framkom att mer än 2000 bronskanoner har tillverkats till den danska hären och flottan. 

Efter besöken i byn ställde vi kosan till Roskildes Hamn. Där var det problem med koordinaterna I olika appar eftersom en stor del av hamnområdet numera var en byggarbetsplats. Många husbilar var parkerade på p-platserna, men där får man inte stå över natten. 
Tur att vi såg den här skylten längst upp på hamnplanen. Det fick bli vår nattplats. 
N 55 38 55  E 012 04 41
Förutom stellplats fanns det även dricksvatten i detta rör. Vidare hade hamnkontoret varnat för att använda eluttaget - handlade ju om 380 v. Undrar hur många HB som fått sin elanläggning förstörd! 
Då vi var nere vid hamnen kände vi för Vikingmuseet, tänk att få se timmermän bygga en gammaldags vikingabåt i modern tid. 
Här var även många skolklasser på besök så det var trångt på bryggorna. Men det är roligt tycker jag att dagens undervisning inkluderar studiebesök i autentiska miljöer. 

Inte långt från hamnen ligger Domkyrkan. Även den fick ett kort besök av oss. 
Domkyrkan blev 1995 uppsatt på  Unescos Världsarvslista. Den är byggd i flera etapper och med fyra gravkapell, många kungliga regenter i Danmark har sin gravplats här. 
Efter en lugn natt har vi 12 mil att köra till Mön, där vi hoppas kunna få vandra omkring  utan att regnet öser ner. Ösregn är vad som just nu utlovas av vädermakterna! 

Vi hoppas vi klarar oss! 

2 kommentarer:

Our Vantastic Travels