Translate

fredag 24 september 2021

Storslagna Mön Klint med sina vita klippor

När vi åker med Stena Linjens Kielfärja ser vi de mäktiga kritklipporna på Mön. Nu när vi var så nära ön,  var ett besök självklart för oss. Så spännande det skulle vara att få se dem på nära håll och framförallt att gå ner till stranden via de långa trapporna, även om det skulle vara lite jobbigt.
För att komma till Mön åker vi över Prinsessans Alexandras bro och ner till campingen vid Klinten. Vi hann bara installera oss, så kom ösregnet. Någon tur ner mot Geo Center blev det inte den dagen. 
Nästa morgon var vädret så där med duggregn. Men nu ville vi kolla in de berömda klipporna, så vi tog bilen ner till Geocentrat. Med hjälp av kartan vi fick,  valde vi att vandra lite uppe på klippkanten för att få njuta av utsikten. Solen kom fram och dagen blev fantastisk.
                                           Chivas kämpade så intensivt för att hänga med. 
Det är så härligt grönt, tät och vacker bokskog i området, vi får uppleva otroliga naturscenerier. Vi ser de branta stupen mellan lövverken och det ger oss, en hissnande känsla. 
Uppe vid Dronningestolen, 128 m över havet , är utsikten enorm. Tänk att klipporna stupar rakt ner i havet och detta turkosa hav, helt otroligt, en fröjd för ögat.
Vi fick reda på att trappan längre fram var avstängd. Därför vände vi om och gick den långa trappan ner till stranden.
Här passerar vi ett rotsystem som är rörigare än ett garnnystan en katt lekt med. 
Snart nere och vi ser den mäktiga klinten med sin svarta strandremsa. 
Stranden består av flintastenar som löper som ett smalt band utmed hela klinten och vi finner gott om välslipade stenar i olika färger. 
Men man kan också hitta fossiler eller bärnsten om turen är med en. Själva plockade vi lite kritsten till våra barnbarn. 
Sedan var det bara att gå den långa trappan upp igen. Gissa om det kändes i benen? 496 trappsteg först ner och sedan upp igen. Puh! 
Möns Klint har erbjudit oss fantastiska naturscenerier och vår nyfikenhet kring bildandet av klinten har förstärkts här,  när man går hela vägen längs trapporna ner till stranden. Att titta upp på kritväggarna ger oss en hissnande tanke, tänk om branten rasar, del av den gjorde det 2007. 

Nu var det inga problem med ras, vi gick upp till bilen och körde vidare till Köge  där vi hittade en parkering nere vid vattnet och fick uppleva en underbar solnedgång. 

På morgonen kör vi över Öresundsbron 
och gör ett litet stop i Falkenberg för en koll om GPS:en behöver uppdateras med nya POI.  Sedan drar vi hemåt med en miniresa i våra minnen o hjärtan! 

Den här korta trippen till Sjaelland har gett oss många upplevelser, mycket energi och härliga minnen som är bra att ha under vintermånadernas mörka kvällar. Dessutom ska vi inte förglömma de danska smörrebröden som är jättegoda och blir en bra lunch när man har aktiviteter på gång. 

Något som jag glömt att tala om är att dieseln kostar bara 10, 26 DKK per liter, vilket blev i SEK 14,70 kr vid vårt tankningstillfälle. Oj oj vad är att tillägga!! Totalt blev det 7 övernattningar, varav 4 fricampingar. Kostnaden för campingplatserna blev 995 SEK varav Möns Klint betingade ca 500 kr för 2 personer. 


Så här körde vi runt på Sjaelland o Mön 

Ha det gött! 

1 kommentar:

  1. Fantastisk område värt att besöka flera gånger. Ytterligare en plats med ungefär samma struktur på klipporna är nationalparken Jasmund på Ru”gen . Kanske har de hört till samma bergskedja en gång vid bildandet. Mina spekulationer bara!
    Ja vi hade tur att solen kom fram och torkade bort allt regn som föll på natten.
    Ha de gött!

    SvaraRadera

Our Vantastic Travels