Translate

fredag 22 februari 2019

Vi fick ett tips om att besöka Alhama de Granada

Men innan vi lämnar Torre del Mar tar vi en tur upp i bergen för att besöka Alhama de Granada. Den bästa vägen att ta sig dit upp är att köra via Velez- Malaga från kustmotorvägen och sedan vidare på N 356 förbi Vinueladammen.
Det är en hårnålsväg,  men väldigt naturskön, upp mot Zafarrayapasset.
Det finns "Lapportar" här också, på 920 m öh. 

Vi kommer allt högre upp och tittar ner på körbanan och ser att visst är den slingrig. Inte konstigt att man kan känna sig lite yr. 
Här har mandelblommen inte slagit ut ännu, men vad som är så fint är att det finns riktiga odlingsmarker för mandeln, inte bara enstaka träd utefter vägrenen. Tänk att åka den här vägen en vecka senare, då hade nog de rosa mandelblommorna varit kraftigare i färgen. För övrigt passerar vi en platå med betesmarker, olivträd eller stora ekskogar.
Vi närmar oss byn och 
ser att den ligger på en ravinkant som floden Alhama har gröpt ur berget. Här finns en bra parkeringsplats 
N 37 00 20 W 03 59 10 
där vi fick se den här rariteten. Vi var bara några enstaka husbilar där. 
För över hundra år sedan drabbades stan av en jordbävning med efterskalv som varade i över ett år. På väg upp mot kyrkan passerade vi vattenbrunnen
Uppe i bergen ser man nästan alltid så här fina brunnar med klart friskt vatten. 
Det är en brant backe upp till kyrkan så vi valde att inte gå hela vägen upp. Jag har därför inga interiörbilder. 
Kyrkan ligger majestätiskt på höjden och syns från alla delar av stan. 

Helt plötsligt började det att blåsa och det blev så jättekallt att vi valde att avsluta vårt besök i Alhama. Åker man ut genom stan finns det termalkällor i naturen där det är möjligt att ta sig ett dopp. Tyvärr var det söndag och turistbyrån var stängd så jag har inte någon bra vägbeskrivning till källorna. Men vill man vandra runt ravinen finns det vandringsleder som leder runt i ravinen och ska ge ett helt annat perspektiv på stan där husen klänger sig fast i ravinklipporna.


Men trots den kalla vinden som överraskade oss fick vi en fin dagsutflykt!

Tjingeling
We 3

4 kommentarer:

 1. Vi har åkt den vägen. Bosse körde rally så jag blev faktiskt åksjuk. 🤮 Fast jag kräktes aldrig. Bosse fick köra lite lugnare bara, ha, ha!
  Vi har även badat i en av källorna. Trevlig upplevelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj oj vad spännande, tur att du inte kräktes för det är ju inte så trevligt. Vi hoppas att vi når fram till källorna en annan gång.

   Radera
 2. Visst var det värt resan!/"Diskaren i Torre"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt riktigt, vägen upp är fantastisk så man blir nästan lyrisk. Synd bara att blåsten hade iskalla vindar med sig så vi vände om när vi promenerade. Men orten finns kvar så det kan bli en ny tur nästa gång kanske!
   Om det inte blir GC för er,så kanske vi ses nästa år!

   Radera

Our Vantastic Travels