Translate

tisdag 3 december 2019

Vi gör ett stopp i Lamego - en vallfartsort

Efter våra härliga dagar i Dourodalen är det nu dags att dra vidare söderut på countryside, dvs landsbygden mot Spanien. Men först gör vi ett stopp i Lamego, som tillhör Douro och Tras-os-Monte distriktet och som ligger utefter N 2 nedanför Peso da Regua, så att jag får trampa alla trapporna upp till det lilla bergskapellet Nossa Senhora dos Remedios  på höjden. Jag missade ju att gå i trapporna till Bom Jesus da Monte utanför Braga på grund av min onda fot.

Det blev 595 trappsteg om jag räknade rätt. Svårt att hålla reda på alla hundratal tyckte jag. Men jag kollade upp det, så svaret är 686 trappsteg och 9 avsatser.

Visst är det svårt att få med alla avsatser på ett foto, man borde nog vara över 2 m hög  för att lyckas.


Jag lånade därför en bild ifrån nätet

Men vilken basilika  byggdes först är min undran ?  1761 byggdes Nossa Senohora och Bom Jesus trappa o kyrka blev klart 1811, men när den påbörjades Bom Jesus, det vet jag inte. Jag tycker dock att Lamegos trappavsatser verkade lite slitna i sina azuleos och så saknade jag azuleos på flera avsatser.  Men jämfört med Bom Jesus do Monte så är Lamego kyrkan endast en kyrka medan Bom Jesus i Braga har både hotell och restaurang uppe på kyrkoplanen. Sedan får jag inte förglömma dess trädgård.
Från en av trappavsatserna fick jag en fin utsikt över stan

På vägen upp/ner finns många valvbågar, några innehåller vattenposter andra är mer prydnader 


En av de fina trappavsatserna på närmare håll

Nu är det inte många avsattser kvar förrän jag är uppe, men det känns rejält i min fot, den var verkligen överansträngd! Men jag ska inte klaga för jag har hört att många går uppför trappan på knäna. 
En massa tinnar o torn pryder kyrkan samt

Patio dos Reis, en cirkel med granitstatyer nedanför kyrkan

Jättefin vattenpost
Att ta bilder inne i kyrkan var inte lätt då vaktmästaren hade mig under uppsikt. Men en bild lyckades jag i alla fall ta.

Väl nere igen tog vi en snabbtitt på marknaden, men vi fann inget intressant där! Lamego är inte bara en vallfartort utan också en liten textilstad som har små och medelstora fabriker. Kanske var det därför som borden var fulla med textilier av diverse sorter.



Men jag har något annat som jag vill göra er uppmärksamma på. När vi kör in på parkeringen observerade vi inte någon P-skylt, men vi såg flera HB parkerade i ena hörnet på den stora parkeringen. En kille kom framspringande och sa följ mig så lotsar jag er till de andra bilarna. Bra tänkte vi, parkerade och in kommer en hand i vår lite nerdragna ruta, 3.50 € kostar det att parkera här. Visst, plockade fram växelkassan och gav honom pengarna. Men ändå funderade jag på varför hade han ingen ID-bricka, eller väst som visade att han var P-vakt eller en börs för alla småpengar som han får under en dag. 

När vi kom tillbaka vid lunch dax så var båda killarna borta och jag förstod att vi var lurade. Pratade då med en annan kille  som samlade in pengar för ett välgörande ändamål, han hade ID-bricka m m, som sa, att nej här är det gratis att parkera! 

Jaha!

Så kan det bli ibland! men nu har jag i alla fall spritt vår erfarenhet vidare till några som läser min blogg!


Ha det gött!







6 kommentarer:

  1. Att det alltid skall finnas födgenier man blir lurad av.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är inte lätt att alltid vara 100 % uppmärksam!

      Radera
  2. Nu äntligen har jag fått lite tid att läsa alla bloggar jag missat. Bom Jesus har vi också besökt tog trapporna upp och "spårvagnen" ner. En fantastisk byggnad, men var dåligt underhållen när vi var där. "vakterna" har vi också råkat ut för, men i Spanien i Valencia. Tyvärr så vet man ju inte om det är OK att de tar betalt. Har sett liknande vid konserthuset i Almeria.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj gick ni upp för trapporna, det var spänstigt! Tyvärr fick jag ta spårvagnen både upp och ner!
      Tror också att det är ett lätt sätt för några killar att få ihop pengar till dagsbehovet, men det känns inte bra att bli lurad!

      Radera
  3. Jättevackert! Trappor klara jag inte, så det var bra att få följa er!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tufft att gå i trapporna var det men är man enveten så till slut var jag uppe.
      När jag väl var uppe såg jag en gångväg som slingrar sig upp, så det finns ett alternativ!

      Radera

Our Vantastic Travels