Translate

fredag 6 december 2019

Vi tänker besöka några historiska byar

Vi lämnar Lamego och kör N 226 söderut på slingriga vägar men också genom en natur som har eldhärjats . Fruktansvärda vyer, stora skogar som är kolsvarta. Vi vet ju att Portugal drabbats av omfattande bränder under flera år. Men inte visste vi att det såg så här hemskt ut i naturen. 


Portugals inland har många historiska byar speciellt utefter gränsen mot Spanien.  De flesta ligger på kullar och har borgar som varit involverade i gränsstrider med Spanien. 

Vidare har Portugal ett kulturprogram för 12 av dessa historiska byar, där de boendes traditioner, historia o kulturella arv ska räddas åt eftervärlden. Det var 1991 som 10 byar ingick i programmet,

Almeida, Castelo Mendo, Castelo Novo, Castelo Rodrigo
Idanha-a-Velha, Linhares da Beira, Marialva,
Monsanto, Piodao, Sortelha

2003 tillkom ytterligare två byar,             Belmonte, Trancoso


 Några av dem har vi besökt i år och de övriga kommer vi troligen att besöka något annat år. 

1. TRANCOSO
Den första historiska byn som får besök av oss är Trancoso, som ligger utefter N 226, med sin borg och sin judiska historia.



Huvudporten till Trancosos gamla stadskärna


Hos turistbyrån fick vi en broschyr på engelska, Our History, Your Time,  som med väldigt fina ord beskriver de historiska byarna:  

12 Villages, Endless Enjoyment
Wander the narrow streets of a centuries-old village. Take up position where soldiers once faced each other in battle. Or just enjoy the beauty of a wild landscape. 
Portugals Historical Villages in Beira interior are a unique destination för tourists and history lovers and are guardians of testimony that dates back centuries. 
Life here is excitement. And the rest is history. 

Jag blir lyrisk när jag läser det och tittar på våra foton som vi tagit. 

…… just enjoy the beauty of a wild landscape. 

Borgen har en historia daterad tillbaka till 1000-talet då Mooerna ockuperade stan.Trots det var den mycket välbevarad och sevärd. 

Innanför murarna ligger den gamla stadskärnan med gamla gator som är smala som labyrinter och med  små gatustenar.  Här ligger också det gamla judiska kvarteret. 


Torget Praca D Dinis  (en kung) är stadens nerv och centrum

 Trancoso hade en stor judisk befolkning och i deras kvarter finns fortfarande kvar hus med en smal resp bred dörr för att skilja vardagslivet och handeln åt.  Husen är oftast från medeltiden och de är byggda av granitstenar. Det är charmigt till tusen att strosa runt här i den gamla stadsdelen och det är naturligt att tankarna går tillbaka till medeltiden.






De här gamla gatorna tar en fortfarande runt i kvarteren. 

Något som slår en är den blommande hortensian som fyller gatorna så långt ögat når. Det är oändligt många, så på vissa ställen är det svårt att ta sig fram genom all blomsterprakt i de smala gränderna 
Det var Dona Rosa som för lite mer än 50 år sedan bad sina grannar att plantera rosa hortensior.

På husen kan man också finna judiska symboler som dekorerar dörrarna. Jag hade svårt för att se dem, däremot såg jag tydligt o klart deras fina gatubelysning.


Vid huvudingången till borgen står detta eminenta par. Det är Kung Denis som valde Trancoso som sin bröllopsplats när han skulle gifta sig med drottning Isabel år 1282. 

Som ni förstår har staden mycket att berätta för oss turister eller för dem som gillar lite historia!
Att besöka de här gamla byarna är oftast inga problem då de flesta har stellplatser. Vi stannade över vid Parking Trancoso  N 40 46 34  W 07 21 03 .

Vi fortsätter ner mot Linhares da Beira som ligger söder om Trancoso och vi befinner oss på ganska höga höjder. Solen skiner och vi har molnen under oss! Mycket vackert, så vi är nöjda med valet av färdväg.



2. LINHARES da BEIRA
Vi hinner med Linhares da Beira som ligger ca 4 mil från Trancoso, och på en liten avtagsväg från N 17.  Även här finns en medeltida borg, som varit mycket viktig som försvarslinje mot spanska gränsen. 



Men det som fascinerar mig är de stora runda stenarna som sticker fram lite varstans. En promenad genom byn får oss att tycka att byn med sina enkla granithus är charmerande med blomkrukor lite varstans och sina mycket gamla fönster. Den som inte hinner besöka Monsanto, byn som är känd för sina jättebumlingar, får här i Linares en liten inblick i hur husen är byggda i o runt bumlingarna. 




Här tittade vi in i en renoveringsfastighet som var helt utblåst. Men den stora stenbumlingen verkar få vara kvar i huset. Undrar om den hamnar i köket, vardagsrummet eller var?

Här är det smidesprydnader på dörrarna och även smala gränder som är spännande att vandra i. Det är inte många turister här på förmiddagen, så vi kan i lugn och ro strosa omkring. Alla gator är spännande och vi vet inte vad som döljer sig bakom kröken.
Precis som i Trancoso är de flesta husen byggda i granit och vägarna är smala så några bilar kommer knappt fram emellan husen. 

En stenbumling halvvägs in i huset och resten mot vägen!

Visst blev vi förvånade när vi såg att en HB parkerat vid borgen, hur har den lyckats med att ta sig dit upp!!!! Själva parkerade vi nere vid hotellet för vi visste att vi inte skulle bli långvariga i den lilla vackra byn. 
Linhares ligger >800 m över havet och även här fick vi se att det låg moln nedanför oss i dalen, se bild 2. 

Fin kakelbild på borgen med sina två torn

Vi fortsätter söderut och ska besöka ytterligare ett populärt område i Portugal. Men på vägen dit ser vi ytterligare sviter av tidigare bränder.


Ha de gött!

8 kommentarer:

  1. Vilka spännande byar. Trancoso har vi nog inte besökt, men Monsanto har vi gått runt i. Fantastiska hus mellan dessa enorma stenbumlingar. Roligt med lite historia om dessa byar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ......och många fler byar har vi kvar att besöka. Men några kommer vi att ta på vår hemresa då de ligger bättre till exv Monsanto
      Ha de gött!

      Radera
  2. Så himla fint! Förstår att ni blev helt betagna. 😀👍

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaa, vi har verkligen uppskattat den här resan i inlandet. Så annorlunda, så vackert o mycket att uppleva!
      Ha de gött

      Radera
  3. Vilket intressant inlägg. Vi har fortfarande en del att upptäcka i Portugal. Ha det fortsatt bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja detta har varit en mycket uppskattad resa och det bästa är att det finns mycket mer att upptäcka
      Ha de gött!

      Radera
  4. Tack för ditt tips om resmål i inre Portugal, som vi frågade efter via FB.
    LO

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är verkligen härligt när man upptäcker andra resmål än bara de vanliga turistmålen för oss skandinaver. Det kommer fler inlägg om de historiska byarna!

      Radera

Our Vantastic Travels