Translate

onsdag 8 januari 2020

Saltframställning - Rio Maior

Vi fortsätter att kretsa runt i Portugal och bockar av platserna på vår bucketlist.

I närheten av dinosaurie fotspåren finns ett litet samhälle Rio Maior som också fångade min nyfikenhet då jag fick se gamla trähus därifrån som måste vara flera hundra år gamla.


 Vi tog vägen om det samhället också, via N362 och N 361! Dessa gamla trähus är inte representiva för Portugal, tycker jag,  så det måste vara något speciellt med det samhället.

Vi kommer till ett gammalt saltsamhälle!
N 39 21 52  W 08 56 40

Hur salt torkas har nog alla sett vid sina resor till varmare länder som ligger vid havet. Men den här byn ligger inte vid havet, utan ca 3 mil inåt landet, men trots det finns där saltframställning.


Vattnet samlas upp i grunda bassänger och får avdunsta.

och saltet skrapas sedan  ihop i pyramidhögar

Vattnet som rinner där är 7 gånger saltare än vanligt havsvatten.  Det samman hänger med att det är ett gammalt hav som passerar underjordiska saltgrottor. Invånarna har utvunnit det här saltet i flera århundraden.

Produktionen är igång under maj - september då solen är som starkast och avdunstningen är som snabbast. Saltet som samlats i pyramidhögar ligger och glänser där i solen och ser ut som snöhögar..

 De många husen i byn är av trä och ser ut som våra gamla torpstugor men de innehåller både turistbyrå, souveniraffärer  och restauranger.



 Där finns också en skylt med 1177 på, ja det är inte numret till Vårdguiden som avses, men det är lätt att tro.. Kan det vara så att salt har framställts sedan slutet av 1100-talet. Javisst DESDE 1177!



Här syns saltladan där saltet bearbetas och förpackas i olika förpackningsstorlekar. Det bildades ett kooperativ1979 som årligen säljer ca 2000 ton salt till regionen men också till övriga Europa, främst då Tyskland. Enligt info skyltar används saltet vid brödbakning.

 I alla fall får vi säga att det är en underlig liten plats där tiden stått stilla och allt görs manuellt precis som i forna tider. Vår upplevelse av byn är att vi förflyttades flera 100 år tillbaka i tiden och att deras arbetssätt fortfarande fungerar för dem.

Ha de gött!. 




4 kommentarer:

  1. Vilka,häftiga ställen ni hittar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det har varit både kul o tidskrävande att hitta platser som intresserar oss! Men det är det värt!
      Ha de gött på er resa

      Radera
  2. Svar
    1. Fantastiskt att en liten ort har haft saltproduktion sedan 1177!

      Radera

Our Vantastic Travels