Translate

torsdag 2 januari 2020

Nu backar vi tiden rejält för att få se något mycket ovanligt

Vi lämnar Luso med Bucaco skogen för att fortsätta mot nya mål. Vi kör IC2 ner mot Coimbra. Där gör vi ett hastigt stopp i Ruinas de Conimbriga, en gammal romersk lämning.

Casa das Fontes som byggdes på 100-talet
och med fina mosaikgolv
Conimbriga är den största och utförligast utgrävda romerska flyndplatsen i Portugal 

Som sagt det blev bara ett snabbstopp här och vi fick backat tiden lite grand, jämfört med nästa resmål. 

 Men jag hade lite annat i tankarna som jag ville se!  Något som ligger ännu längre bak i tiden, faktiskt flera miljoner år sedan. Jag vet inte när eller hur jag hittade info om dinosaurie fotspår i Portugal på nätet. Men intresserad blev jag i alla fall och till slut hittade jag en artikel som troligen en fransman skrivit. Nu var det bara att hitta platsen på kartan. Men han var så sjyst att han skrivit ut koordinaterna.  Vi kör!

Både Bengt och jag var helt inställda på att var det något vi ville se i Portugal så var det dessa spår. Av koordinaterna kunde jag se att det låg i nivå med Peniche men inåt landet. Efter mycket letande på Google hittade jag en stor öppen plats på kartan som kunde vara brottet. Det måste vara i närheten av samhället Barreinha, en plats att hålla utsikt efter.

Vi åker genom småbyar och en massa småvägar  som vi tycker slingrar sig  huller om  buller. Men vi har ju koordinaterna så vi borde vara på rätt väg. Plötsligt så ser vi en skylt Vale de Meios och vi svänger in där.

Med den som mål  vet vi att vi är på rätt väg.  Någon km till och vi är framme. Är det rätt kalkstensbrott månntro,  för här finns ingen människa, inga skyltar eller något som vid första anblicken verifierar att vi är på rätt plats.  Men jag tycker att jag känner igen kalkbrottsprofilen från nätet.
N 39 27 27  W 08 49 15

Vi parkerar under ett träd och tar Chivas med oss för att undersöka och bekanta oss närmare med platsen. Det tar inte lång stund förrän  vi ser några fotavtryck, glädjetjut. Visserligen är många spår fyllda med sand för att rädda slitaget på dessa urgamla fotavtryck.

Någon gång på 1990- talet hittades de när marken skulle exploateras och ny kalksten skulle brytas i området. Först är jordavlagringarna bortförda och sedan när kalkstenen kommit i dagen så har stora block brutits. Därefter har den gråa graniten framkommit med en mängd dinosaurie fotspår.  Här har varit arkeologer som undersökt platsen som bekräftat att dessa djur för 170 milj år sedan sprungit över kullarna här.

Det är bara vi här ute på fältet och vi hör dån bortom oss. Vi får känslan av att de här stora djuren närmar sig. Men men ...det är bara ljud i skogen från andra kalkstensbrott.  Att få se fotspåren är mäktigt och det tar ett tag innan vi verkligen tar in vad vi fått uppleva . Det är otroligt! spännande! Det är svårt att ta till sig tidsperspektivet! 170 milj år tillbaka i tiden. Jämför med att sista istiden i Skandinavien passerade för 10 000 år sedan. Tänk att det fanns levande varelser på jorden för så längesedan som 170 milj år! 





Här syns flera spår som visar att de har sprungit rakt fram! 


Tur att de som jobbade i brottet inte har förstört de historiska och kulturella minnesmärkena utan att eftervärlden har en chans att få ta del av dem. Men någon massturism är det inte tänkt att det ska förekomma, då all info numera är borttagen på platsen. Det som är kvar är resterna av denna vägg!


Andra platser i Portugal med fotspår finns utanför Lissabon, åt atlantsidan!  Bästa sättet att få se dem är tydligen att komma från sjösidan med båt.



Även vid camping La Colina do Sol, där vi bodde i 3 dygn, strax söder om Nazare finns det också fotspår. Vi försökte hitta dem men det var så tungt att vandra i sanden med min onda fot att vi vände om. Förresten så var det av campingen som vi fick en karta med koordinater.

 Men här är koordinaterna till parkeringen vid Praia Salgados där vi började vårt sökande. 
N. 39 32 48      W.   09 06 36         


Ha de gött o Lycka till!



8 kommentarer:

  1. Som du skrev, perspektivet är hisnande! Fantastiskt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nästan overkligt att förstå, men nu har visett fotspår så det är sant!

      Radera
  2. Vist är det spännande med dessa Dinosauriespår. Här inne i landet kan du också följa spåren. https://lillviks.blogspot.com/2019/03/i-dinosauriernas-fotspar.html N39 34 22 W08 35 19 Portugal har massor att erbjuda i upplevelser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag missat att ni också stött på fotspår. Kollade er ort jämfört med den plats där vi var, så är det bara ca 3 mil fågelvägen emellan. Så jag tror att det går att finna ännu mer spår i det bältet, vid alla kalkbrott. Dinosaurierna har nog sprungit kors o tvärs över kullarna. Men otroligt spännande är det i alla fall.
      Ha de gött!

      Radera
  3. Spännande! Önskar god fortsättning på det nya året!

    SvaraRadera
    Svar
    1. God fortsättning önskar vi er också! Ja vi tycker det blir en extra krydda i livet när man stöter på så spännande överraskningar i naturen.
      Ha de gött!

      Radera
  4. Verkligen spännande och vilket tidsperspektiv!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller verkligen med både vad gäller tidsperspektiv o upplevelse

      Radera

Our Vantastic Travels