Translate

söndag 25 november 2018

Best Beaches in Algarve

Visste du att Portugal har mer än 150 praias. Vi har inte besökt alla men några stycken och främst då dem som finns på Algarvekusten. Att rangordna dem är omöjligt för det beror på vilken typ av beach man är ute efter. Vill man ha en lång sandstrand för att kunna bada och strosa omkring på eller en strand med vågor så att  det går att utöva någon vattensport, ja alla typer av stränderr finns det gott om.  Själv är jag intresserad av de sceniska klippformationerna och har därför koncentrerat mig på dessa i första hand.

Vi har under några dagar kört omkring och letat efter olika praias som har det som jag efterlyst. Det är främst den västra delen av Algarvekusten som har de skulpturella klipporna medan den östra delen har lugnare vatten med långa sandstränder samt naturvårdsområdet Parque Natural da Ria Formosa med öar och laguner.

Vi började köra västerut och stannade till vid Praia Grande de Pera och välkomnades med orden
Enjoy this natural paradise with responsibility.
 Här har man byggt en träspång för att skydda sanddynerna och faunan. 
Småsniglar som lever i symbios med denna växt.
Stranden ligger mellan två floder och vid den ena är det en stor lagun med flera olika sorters sjöfåglar. Här finns även betesmarker, lite pinjeträd samt bamburör. 
Vill man vandra runt i naturområdet så finns det särskilda gångvägar eller så går man på spången där den är utbyggd och det finns även informationstavlor vid de två olika startområdena. Vi parkerade vid 
N 37 05 44 W 08 20 11

Vi for vidare till Armaco de Pera Poente beach
 
N 37 06 10 W 08 22 07
och här fick vi se diverse olika klippformationer.
Här fanns det möjlighet att promenera på stranden men även på stigar uppe på klipporna.  Stigarna är på vissa ställen breda och stabila men på andra ställen kan de vara smala så att det är tufft att mötas. 
Här står jag uppe på en stig och tittar ner på både havet men främst på de olika klippformationerna.
Ofta ser vi fiskare som står på klipporna och kastar ut sina långa spön, men om de får någon fisk vet jag inte, men jag hoppas att de slipper gå tomhänta hem. 
Att det byggs höghus precis vid strandkanten är en vanlig syn på Algarvekusten. Vackert nej, mycket tråkigt tycker jag. 
Vid strapatsrika scenerier har det byggts bra utsiktsplatser med skyddsräcken vilket uppskattas av alla som promenerar uppe på klipporna och det känns skönt att veta att marken är underbyggd och håller. 

Här är en del av kuststräckan vid Poente praian.
För att komma ner till stranden får man passera via branta trappor.

Granne med Poente praian ligger Senhora da Rocha stranden som fått sitt namn efter ett litet kapell på udden.
N 37 05 48 W 08 23 11
Egentligen består stranden av 3 små skyddade stränder med senapsgula klippor. Stränderna nås via branta trappor.

Nästa dag for vi vidare till Praia da Marinha, en av de bättre praiorna med många fina klippor, både utefter stranden men även ute i havet.
N 37 05 24 W 08 24 45
 Från parkeringen gick det en fin stensatt väg ner till stranden, men även en stig som fortsatte uppe på klipporna. 
Här var det inga bekymmer att ta sig varken upp eller ner för trapporna. Men har det regnat kan det vara vanskligt att gå på de små knotten (gatustenarna) eftersom de kan vara mycket hala.
Den här praian anses som en av de vackraste i Algarve och har fått Golden Beach  priset på grund av sin outstanding natural qualities av Portugal. Men inte nog med det, den anses också som en av de 100 vackraste stränderna i världen. Detta har medfört att bilder från praian  ofta används i reklammaterial. 

Jag börjar med att visa hur en del av klippväggarna kan se ut
Allsköns färgspectra!
Naturliga kratrar (sinkholes), 
Se upp för dessa kratrar, och tänk på att absolut inte äntra skyddsanordningarna för det kan vara förenat med livsfara. 

Men nu till den vackra havssidan
Jaa, det har inte varit lätt att välja bilder, men jag hoppas att jag har kunnat återge lite av de fantastiska formationerna som finns här nere i Algarve. 

Det är också fullt möjligt att ta en båttur och åka mellan de olika grottorna. För vår del tyckte vi att det blåste och gungade lite väl mycket för att ge sig ut i en liten båt.  Men det måste ju vara småbåtar om man ska kunna komma in i grottorna. 

Det finns info skyltar som talar om att man ska ha bra skor, solkräm, dricka, beakta vädret, med andra ord handlar det om att vara försiktig. Bra att info finns för många springer ut på kanterna utan att tänka på rasrisken som kan uppstå. 

Tjingeling, i nästa inlägg presenterar jag ytterligare praior!
We 39 kommentarer:

 1. Svar
  1. Ja o så fantastiskt att få se detta i verkligheten

   Radera
 2. Tack så mycket för alla dessa strandtips! Gillar oxå mest klippformationerna och nu vet jag ju var vi hittar dem. Kommer komma tillbaka hit och se vart vi ska åka när vi kommer till Portugal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hisnande vackert tycker vi, så ta gärna en tur förbi!

   Radera
 3. Ser att ni har hittat mysiga platser på Algarve. Armacao de Pera är en favorit för oss.
  Måste fråga om Malibu
  Har ni separat strömbrytare till vattenpumpen?
  https://husbilochresor.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan skickar jag vidare till Bengt, mej veterligt har vi inte gjort/beställt några ändringar.
   Kollar vad du har skrivit på din blogg

   Radera
 4. Glömde o säga att den indiska restaurangen i Armaco de Pera har jättegod mat. Som starter åt vi grillad Onion, som doppades i stark sås (finns hemma men kommer inte ihåg vad den heter) smarrit värre, Tänk att bara äta lök som förrätt!

  SvaraRadera
 5. Wow Så mycket fina praior ni hittat! Vi har redan bestämt oss för att stanna längre i Albufeiraområdet nästa år
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så trevligt, här finns så mycket att upptäcka och nu har svenskarna kommit, är nog mellan 10-15 bilar. Men på onsdag drar vi vidare till Spanien.
   Kramizar

   Radera

Our Vantastic Travels