Translate

söndag 4 november 2018

Portugisiska folkdansare

En dag när vi går inne i centrum möter vi portugiser som bär  "sockendräkter".
Var när o hur?
En ung flicka som har ett instrument som nästan liknar en säckpipa stannar till och förklarar vart de är på väg, när vi frågar på engelska. det är fyra olika grupper från trakten som ska uppträda i parken om en halvtimma. Spännande, säger vi och tar oss till parken för visst är vi nyfikna på arrangemanget.
Här roar barnen sig i sina söta dressar medan föräldrarna dansar o spelar. 
En kraftfull dans med tjo och tjim
Musikanterna
Även småkillarna var så fina i sina svarta byxor med väst och stickad mössa.
Till en av danserna hörde detta scenario där fiskarhustrun sitter o lagar nät samtidigt som barnen utfordras 
och några damer satt och knypplade. Peniche är största centrat i Portugal för knyppling, en konstart som är månghundraårig. Kanske var det ett sätt för kvinnorna att fördriva tiden när maken var ute på fisketurer.
På hemvägen passerade vi en lokal med knypplingsbord. Jag förstår att intresset är stort här i trakten för i lokalen finns uppsatt så fina spetsar så jag häpnar över deras kunskap och förmåga att sitta där o veta i vilken ordning träpinnarna ska tas. 

Nu är uppträdandet klart och vi klappar våra händer som tack för det fina scenframträdandet med stort folkloristiskt inslag. Även den lilla tjejen fick en kram som tack av någon för att hon varit med uppträtt. 

Vi har erbjudits en härlig inblick i portugisiskt dans o musik en vanlig söndag i parken, det kommer vi inte att glömma så lätt.  Vilka upplevelser vi får vara med om ibland, det är sådana överraskningar som gör att vi vill resa! 

Tjingeling
We 3

4 kommentarer:

  1. Visst är det trevligt att möta det oväntade. Vackra dräkter de hade
    Kram

    SvaraRadera
  2. Kul upplevelse att vara med om! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är inte ofta vi får vara med om landets kulturevenemang som dessutom är gratis

      Radera

Our Vantastic Travels