Translate

tisdag 23 juli 2019

Stekenjokk

Efter Fatmomakke kör vi vidare till Stekenjokk, som vi börjar se i fjärran. Det blev alltså ingen övernattning i Fatmomakke. Klockan var ju inte heller så mycket, så det var inte så dumt att köra vidare  När vi nådde Stekenjokk  var det fortfarande ljust här uppe  i norr.

Här är bekräftelsen på att vi är framme - 876 m över havet

 Vi parkerar på den stora parkeringen där det står fullt med bilar för det börjar bli dimma, som kommer väldigt snabbt.  Vi vet inte huruvida det drar ihop sig till oväder för vi har ingen koll på vädret.. 
N 65 05 31  E 14 27 30
Detta blir vår övernattningsplats. 

Snö, nja den har väl smält undan sedan vägen öppnades på nationaldagen. Det är bara 7 gr ute så vi sätter på värmen och äter lite grand. Som tur är har vi Wifi och kan se "Follow the money på paddan". Därefter somnar vi så gott och hoppas på bättre väder imorgon, dvs SOLSKEN.  
Att det är en populär plats att besöka visar fotot. Det rullar in husbilar hela tiden samtidigt som många ger sig iväg efter att de är nöjda med sin dag. 
Vi trodde att huset var en torrtoa, men det var ett sophus som var väl förankrat i de stora stenarna.  Bara den här förankringen vittnar om att det kan blåsa rejält på fjället. 
I den här informationskåtan har Boliden beskrivit Stekenjokks historia. Malm hittades i en bäck 1918.
 Men det var först under 60-talet som en utredning kom till för att undersöka om det var ekonomiskt bärbart att bryta malm däruppe. Under 12 år som gruvan var i drift bröts 7,1 Mton malm, som innehöll 90 000 ton koppar, 170 000 ton zink, 140 000 kg silver och 980 kg guld. 
Här ser man tydligt att marken inte har sin naturliga fjällfauna. Det är klart att industriell påverkan har skett. Vi fick gå längre bort från parkeringen för att hitta lavar och andra fjällväxter. 
Jag tror att jag gjorde ett fynd i alla fall. Vad tror ni om den här stenen?
Nog är det fossil efter ovanstående växter!

P-platsen innehöll några vackra stora stenar som jag inte kunde låta bli att fotografera.

Som ni förstår har jag ett visst geologiskt intresse. Men nu kommer här några snöbilder från området.

Gruvdriften bar sig inte så driften lades ner. Men nu är det aktuellt igen att starta upp gruvan i Stekenjokk. Vilhemina kommun vill, men naturintressen säger njet. Ärendet ligger tydligen på regeringsnivå! Jag hoppas innerligt att Stekenjokkplatån slipper nya maskiner som gräver och borrar. Naturvärdet är för oss högre! 
Tyvärr så var texten på stenen  svår att läsa!

Vi körde vidare till en mindre p-plats några hundra meter bort och där var naturen mer orörd 

Vad som händer framledes här i Stekenjokk står skrivet i stjärnorna! Det är synd om vandrings-och cykelleder kommer att försvinna eller minimeras, det är så många friluftsmänniskor som vill bevara den fina naturen. Samtidigt förstår vi kommunen som vill ha nya jobbtillfällen. 
Det finns oändliga sätt att studera naturen på!


Ha det gött, fortsättning följer













4 kommentarer:

  1. Det ser lite exotiskt ut på bilderna! Men gott om husbilar! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. En fascinerande miljö och väldig populär väg bland husbilsägare

      Radera
  2. Speciell natur även om klimatet och naturen inte är min melodi.... Finns en anledning till att jag bor där jag gör. 😃😃

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om klimatet skulle nog inte passa mig heller - på vintern, men nu var det friskt, men tyvärr lite för mycket knott o mygg!



      Radera

Our Vantastic Travels