Translate

fredag 26 juli 2019

Korallgrottan missade vi

Nästa dag kör vi från Stekenjokk och eftersom vi kör motsols, Stekenjokk - Gäddede,  kommer vi till Korallgrottan innan vi varit i Gäddede. Plötsligt ser vi skylten till Korallgrottan vid vägkanten. Här kan vi väl göra ett stopp tycker jag. Jag har läst lite om grottan och vill gärna besöka den.
Skylten visar en vandring på 4 km
Reklamen visar att det handlar om 8 km hiking och 2 timmar caving, att guide ingår samt viss säkerhetsutrustning. Vidare läste vi att biljetter köps på turistbyrån i Gäddede. Skulle vi köra fram o tillbaka till Gäddede för att få göra den här turen? Sedan var det det här med hund, Chivas kunde vi inte ha med oss när vi  cavade. Olämpligt  besök med andra ord för vår del.  Hoppas att vi  kan få till ett besök en annan gång. 

Men här kommer ändå lite info om grottan. Det är Sveriges längsta grotta med sina 6 km under jord, mycket längre än Lummelundagrottan på Gotland,  och  den ligger mellan Stora Blåsjön och Leipikvattnet. i norra Jämtland. 1994 blev den med omgivning naturreservat. Berggrunden består av bl a av kalk som urholkats när vattnet från ytan sipprar ner i springor m m och urholkar berget. Då har det bildats gångar och grottor som man nu kan besöka med guider. Grottan upptäcktes 1985.


Här kommer en schematisk bild över grottans gångar och hålor.

När vi förstod att vi inte skulle kunna hänga med på en tur tog vi ändå en tur in i naturreservatet för att få uppleva den artrika växtligheten i området.
 Brudsporre växte lite här och där

Här forsar vattnet fram, en syn som för oss nu är ganska vanlig.
Men nu var det dags att vända tillbaka till bilen efter en skön vandring på spångarna. 

Ha de gött, fortsättning följer







4 kommentarer:

  1. Låter ju spännande, men lite omständligt! Tack, hade aldrig hört talas om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi visste inte heller att det fanns något så spännande att utforska i Norrland!

      Radera
  2. Vad kul att det hela tiden upptäcks nya saker naturen hittar på!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk om det finns ännu mer som ännu både över o under jord som inte är upptäckt

      Radera

Our Vantastic Travels