Translate

lördag 20 juli 2019

Vi fortsätter mot Trappstegsforsen

Med visst vemod lämnar vi Stalon efter fiskelyckan och fortsätter till andra intressanta platser som är sevärda. Vi ser skylten
som också finns med på vår nedladdade karta över Vildmarksvägen. Vi parker bilen på P-platsen utefter vägen eftersom det var osäkert huruvida vi skulle kunna vända om vi åkte ner. Det fick bli en kort promenad istället. Även den här platsen upptäckte vi, var ett ställe för fiskare. 
Här fick vi svar på vår undran. I Stalon stod en fransman med husbil och dessutom en fyrhjuling. Varje dag tog de fyrhjulingen o stack iväg och kom oftast inte tillbaka förrän eftermiddagen.. Efter en kort promenad ner mot vattnet såg vi att fyrhjulingen stod parkerad här vid Dimforsen. Gåtan var löst! Dock vi såg inte till några fransmän därnere, utan hoppas på, att de hade god fiskelycka eftersom de åkte dit varje dag.
 Vi följer stigen en bit, inte för att fiska utan mer för att ta lite vatten för att ha till framrutan. 
Naturen är så härlig och vi fick en skön promenad alla tre, även om vi ännu  inte åkt så många kilometer denna dag!

Trappstegsforsen, ja det var ju den vi hade framför oss och som vi tänkt hinna med idag. 
Forsen ligger vid vägen och redan på långt håll hör vi dånet från den. Här finns en stor parkeringsplats precis vid forsen med rastbord, café och toalett som är öppna under sommarsäsongen. Men först väljer vi, nyfikna som vi var, att kolla in vad Cafeét hade att erbjuda.
Självklart fanns det våfflor med hjortronsylt, o en sylt som var "gorgeous", inte för söt o inte för lös utan mer med hela bär.
En lättlunch som vi verkligen njöt av!

Sedan var det time att gå ut och studera forsen. Den är ett vattenfall som är format som en lång trappa, nästan hundra meter lång och är ett bland Sveriges mest besökta turistmål och naturligtvis då även fotograferade.  Dånet från forsen är härligt och påminner en om att naturen är kraftfull så det går knappt att prata i vanlig samtalston. Vattnet kommer från Kultsjön och kastas utför i imponerade kaskader. Forsen är inte särskilt hög utan är mer utdragen med sina trappsteg. Det går att vandra upp på en stig utmed forsen om man är intresserad av att få njuta av skifferstensklippornas form på närmare håll. 

Trappforsen får vi nog säga är en annorlunda fors eftersom vi så tydligt såg de olika "trappstegen". Här var fullt på parkeringen under hela tiden vi var där, så den måste vara uppskattad av naturälskare. Alla bar på kameror, stort som smått, och alla ville ha första parkett för att få bra foton. Trappan anses enligt sägnen leda till Bergakungens sal, men med allt det forsande vattnet runt fötterna tror jag det är  nog svårstegat  att besöka Bergakungen.

Efter detta fantastiska sceneri fortsätter vi några kilometer till och pausar i Saxnäs nere vid en jättefin rastplats. Här finns också en inbjudande sandstrand, vi hoppar dock över badet!


Saxnäs är den lilla fjällbyn med storslagen natur  som bjuder på fiske. skoterkörning och fjällvandring. För oss blev det dock inte fler stopp i Saxnäs!

Ha de gött, fortsättning följer








4 kommentarer:

  1. Vilken vacker fors! Helläcker! Blev lite avis på våfflan med riktig mylta, nästan kände smaken....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Otroligt annorlunda vattendrag med mycket vatten i. Inte konstigt att det är ett stort turistmål!
      Förstår att du längtar efter skogens guld!
      Ha det gött

      Radera
  2. En fin väg och Ford som vi kommer ihåg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sverige är fantastiskt! o roligt att få åka runt o se delar av det.
      Ha de gött

      Radera

Our Vantastic Travels