Translate

tisdag 24 september 2019

Castle of Lindoso

Lindoso stod på schemat, men vädret var inte så inspirerande, vad gör man när det är dags att checka ut och det småregnar och molnen ligger lågt över byn. Vi ville ju inte missa Lindoso som är en liten by med små gårdar, men har blivit mest känt för sitt kastell.

På med regnkläder och bra skor sedan sätter vi fart mot kastellet.
På vår väg upp till ingången ser vi de här fina krokusarna - känns som fel årstid, men fina är de.

Dimman börjar avta

Man tror att det har byggts under 1300-talet som en gränspost mot Spanien. 
Det är byggt med stora breda uthuggna granitblock. Det är så pass restaurerat så att det går att gå runt uppe på kastellet. Kastellet har aldrig tjänstgjort som bostad utan har endast varit en  militär anläggning. Inne finns det en utställning om dess historia, men tyvärr är den bara på portugisiska. 
I ett annat rum var det en mycket givande utställning om Portugals allt vatten som kommer uppifrån. Guiden berättade att det under vintern i två månader i sträck dagligen faller regn.  Så det finns mycket vatten i marken i nationalparken.  Regnet som faller under ett år är två gånger så mycket som folket konsumerar under nämnda period. 

På ena sidan om kastellet finns det en massa småhus som på långt håll ser ut som gravar med sina kors på taket, dessa är egentligen sädesbodar från 17-och 1800 talet. 
Genom att granitbodarna står på stenpelare, en bit upp från marken elimineras de från besök av diverse kryp. De har små öppningar som låter vinden passera så att säden torkas och förvaras där.  Sammantaget finns det mellan 50-60 stycken i en grupp på kullen nedanför kastellet. 
Att få se de här sädesladorna i en så stor grupp är en mycket ovanlig syn i Portugal. Oftast ser man dem en o en hos olika gårdar. 

Väl avklarat Lindoso fortsatte vi mot Braga och Barecelos. Som ni säkert vet är Portugals nationalsymbol en tupp i glada färger. Jag hade läst att legenden om tuppen har sitt ursprung i Barcelos och att det skulle finnas en jättetupp där. 
Mycket riktigt så fann vi den inne på torget, i all sin prakt. 

Men vi hittade också den här lilla gulingen! 

Vad vi tänkte se i Braga kommer i nästa inlägg

Ha de gött!


2 kommentarer:

  1. Vad lustigt, våra vänner Birgit och Tommy var där för 1-2 dagar sedan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade varit trevligt att få prata svenska, för det är något som vi knappt har gjort den här resan.
      Dessutom tror jag att vi haft ett gemensamt ämne HY.

      Radera

Our Vantastic Travels