Translate

måndag 23 september 2019

Portugals enda nationalpark Peneda - Geres

Vi kör mot Querense i Spanien och väg OU 540 in mot nationalparken. Vägen är bra men slingrig, men det finns en mittlinje så det är lätt att veta vad som är vår sida. Härlig natur väntar oss med mängder av vattendrag och skog. Solen skiner och livet leker!
Vi åker över en bro med lite ovanliga fästen, det ser ut som flera spiror rakt upp i luften.
Gråa moln börjar att dra sig in mot oss
och när vi kör in i Portugal ser det ut så här. 

Här är vägen in till campingen som dock inte ligger i Algarves Albufeira!

Vådret skiftar snabbt och vid vår ankomst till campingen möts vi av en fantastisk solnedgång! 

Campen är en ACSI och ligger i en centralort vid nationalparken, Ponte da Barca. Den kostar 14 € inkl el, o vi hade turen att få ett 15 amp uttag, vad vi nu skulle med all den elen till, då det fortfarande är varmt och ingen värme behövs på nätterna. Nästa dag började vi med  att köra en
tvättmaskin. Efter lunch kom solen och tvätten var torr på två timmar. Campingens hygienhus var renoverade och i mycket gott skick och med duschar utan extra kostnad.

På campingen finns också tillgång till Bungalows och Glamping 


För övrigt blev det bara korta vandringar runt i skogen då min fot inte ville så mycket mer.
I byn finns det gott om vinrankor, men vi ser att hösten gjort sitt intåg.

Det finns många "top of the places" att besöka i parken t ex Peneda, Soajo, Portela do Homem vattenfall, Mata da Albergaria, en gammal Romersk Väg, Lindoso  m m.  Till de flesta går det att åka bil om man vill. Men det finns också många vandringsleder i parken. Att hitta en karta var inte så lätt, men jag fotade en som var uppsatt och den kan kanske vara till lite hjälp. 

Parken är verkligen värt ett besök då dess flora och fauna är rik. Men det som slår en är de stora skogs-och bergområdena så parken är rejält kuperad. Det är många toppar som nästan når 2000 m höjd. Skogen  består mest av pinje och ett och annat lövträd. 

När vi tänker på en svensk nationalpark så finner vi att det är naturens olika karaktär som gjort att den har blivit en nationalpark. Här i Portugal är det både naturen och byarna,  många till antalet, som integrerats i begreppet nationalpark. 

Här är kartbilden hur vi körde från Spanien in i Portugal!


Ha de gött, i nästa avsnitt presenterar jag Lindoso ett sevärt område i parken.  





2 kommentarer:

  1. Trots snabba förändringar i vädret önskar jag er en trevlig resa. Kanske ses vi framöver
    Stina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite regn skadar inte i värmen för det är ganska torrt på vissa ställen. Hoppas vi hinner ner till Algarve o kan träffas
      Ha det gött

      Radera

Our Vantastic Travels