Translate

fredag 20 september 2019

Gaztelugatxe

När vi kör in i Spanien hade jag tänkt att vi skulle stanna till i Donostia San Sebastian. Men Bengt tyckte att vi gjorde San Sebastian förra året så det borde räcka. Sedan hade jag två resvägsförslag, antingen köra kustvägen A8 eller köra ner mot inlandet och välja de motorvägar som är gratis fram till portugisiska gränsen. A8 körde vi förra året så varför ta den i år igen? var min reflexion. Slutligen enades vi om att köra till Bilbao och därefter ta vägen upp till San Juan Gaztelugatxe.

 SJG är ett litet äventyr i sig själv med alla sina trappsteg och sin lutning om 35% ner från parkeringen. Men det här var inte riktigt vad jag väntat mig. Så det tog några timmar för mig att ta mig fram o tillbaka med min hälseneinflammation. 35% lutning, det var första gången som jag såg en skylt med dom höga siffrorna.

När vi kom till parkeringen blev vi bortkörda av vakten för endast personbilar fick parkera. Det hjälpte inte att jag visade min inlindade fot som ett tecken på att jag hade svårt att gå!.  Istället sa han att vi skulle följa vägen längre bort mot Bermeo för där finns två parkeringar där husbilar får stå. Första parkeringen var nog mer lämpad för p-bilar, så vi körde till nummer två som inte hade några markeringar. Här stannade vi till och bestämde oss för att övernatta och besöka SJG dagen efter.

N 43 26 45  W02 45 34 

Den här parkeringen har connection med SJG och det går att cykla fram till SJG. Vad vi då inte visste var att tog vi den promenaden på 2,7 km, skulle vi inte behöva slita i trapporna och backen som var 35% brant utan på ett enklare sätt komma fram till bron som förbinder SJG med fastlandet. 

Vad är då SJG?
En ö som via en gångbro i sten förbinder ön med fastlandet. På toppen av ön har det byggts en kyrka tillängnad Juan the Baptist.

Kyrkan ligger 80 m över havet och byggds på 1000-talet men har renoverats ett flertal gånger, senast  under 1980-talet då den brunnit. Den har också pga sitt strategiska läge varit en försvars anläggning som involverats i många olika krigssituationer. 


Idag klassas det som en pilgrimsvandring att gå de 241 trapporna upp till kyrkan och som plåster på såren får man en vidunderlig utsikt över Biscayabukten och fastlandet. Under vandringen
passerar vi 14 kors på  muren upp och sedan är vi på toppen, där man ska ringa tre gånger i kyrkklockan och önska sig något.

Kyrkan är inte öppen för allmänheten

Sedan var det bara att vandra ner igen för lite vila med min fot.

 Enligt instruktioner ska man ha riktiga skor på sig och vatten med sig. Men det finns en vattenpost nere vid bron där nästan alla tankade upp sina vattenflaskor. Även vi drack lite o blev inte magsjuka. Gott var det också.

                
Det var lågvatten så bron ser ut som en vägbank vid vårt besök

SJG har varit med I en scen I Game of the Thrones och resultatet blev att intresset för orten ökade markant. Vid större spanska helger och under semesterperioderna måste man boka biljetter I förväg på nätet, trots att inträdet är gratis. 
www.bizkaia.eus/gaztelugatxe

Som sagt va, så var det en mycket tuff vandring upp och ner för det är inte några vanliga trappor att gå i utan de är mycket oregelbundna. Men resultatet som erbjöds var en fantastisk utsikt och så fick vi lite motion också. 
Men har man lite problem med rörlighet eller andra problem ska man nog överväga om man klarar denna prestation, men det är värt varje steg.  Själv fick jag sitta med min häl i viloläge dagens efter då verken hade tilltagit. 

Vår app HÄLSA visade 9100 steg och att vi bestigit 20 våningar! 


Ha de gött o fundera på den här historiska och kulturella platsen som en del av er resa! Ni kommer inte att ångra er!  















7 kommentarer:

  1. Waow, vilken dramatisk väg upp till toppen där!!! Bra jobbat och skönt att utsikten var värd ansträngningen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var en rejäl andhämtning ibland men det kändes skönt att ha genomfört det

      Radera
  2. Jäklar, vilken strapats! Duktigt av er. Såg underbart vackert ut!👍😀

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är vi duktiga gamla 70+are. Men kompensation fick vi också!

      Radera
  3. Bra kämpat!! Tror mina hälsenor får avstå denna prövning. Ser fram emot en till karta på fortsättningen. Keep up the gooood work. :-)

    SvaraRadera
  4. Javisst är det bra att förena både upplevelse o motion!

    SvaraRadera
  5. Ja någon karta till kan det bli, men sen blir kanske svårt att få fram den rätta körningen när vi kör in på småvägarna!

    SvaraRadera

Our Vantastic Travels