Translate

onsdag 28 september 2022

Belchite - en utbränd stad i spanska inbördeskriget

Eftersom vi inte fick en central parkering i Zaragoza så lämnade vi stan och körde söderut mot Belchite.

Många som rest genom Frankrike har nog besökt Orador sur Glane även kallad "Den Brända Staden". 
Belchite och Oradour är systerstäder då de har varit utsatta för liknande incidenter. Oradour blev nerbränt under 2:a världskriget av tyskarna.  Belchite blev under spanska inbördeskriget totalförstört mellan den  24 augusti -  6 september 1937.  Francos regim bestämde senare att en ny stad skulle byggas vid den gamla stadens ruiner som en påminnelse om inbördeskriget och som en symbol för nationell seger. 
    Det var ingen vacker syn att se! Tänk att ett inbördeskrig kan fördärva en hel stad.  Idag bevaras stan som ett minne, ett krig som aldrig borde hänt. 

Idag är staden inhängnad och man får inte besöka den hur som helst på grund av rasrisk
Bokade turer med guide ges flera gånger om dagen och även på kvällen, allt för att minimera olycksrisker. Turen tar ca 1, 5 Tim

                         Bienvenidos! 

Ha de gött! 



lördag 24 september 2022

Alquezar och Salto de Bierge samt ett stopp i Zaragoza

Alquezar är en gammal morisk stad som också ligger högt på en kulle med en gammal ringmur. 
 Här var det inga problem att hitta en välordnad besöksparkering som rymde många bilar och bussar och trappsteg in till byn. 
Det var också en tjusig vy över stan från parkeringen som bekräftade att stan var värd ett besök. 
 Från parkeringen tänkte vi gå ner till floden Rio Veres kanjon för att titta på de höga bergen och forsränning. På  håll såg vi att det var lågt vatten i floden så därför skippade vi den tanken,  så det blev bara ett strosande  i den fina stan. 
Inte saknas det smala gränder här! 
Inte heller låga valv mellan gatorna saknades! 
Här fick vi ta oss en kall öl i den 32° värmen. Även Chivas kämpade mot hettan. Vi tog därför en promenad tillbaka till bilen och konstaterar att alla dessa gamla städer är ganska lika till utseendet, men trots det har varje stad sin egen charm.
Nästa intressanta plats var Salto de Bierge  som brukar besökas av många badgäster. Där finns en avsatts som man kan sitta på och låta det rinnande vattnet 
svalka en.  Jag hade sett en bild på nätet där folk satt på kanten och hoppade därifrån  o rakt ner i nästa damm.
Bild från nätet 

Vid vårt besök var där endast två badgäster så den tuffa utmaningen med hop uteblev. 
Så tråkigt att vi missade det! 

Nästa anhalt blev Zaragoza där vi valde stellplatsen vid fotbollsstadion.  På morgonen hade vi  tänkt besöka stan, men som i alla storstäder är de centrala P-platserna upptagna av yrkesfolk. Men några bilder blev det i alla fall på Basilika de Nuestra Senhora del Pilar. 
Vi såg den fashionabla byggnaden på långt håll när vi körde in i stan och ville absolut inte missa den, så mäktig med alla sina tinnar o torn och de små kupolerna i blågrön keramik. Det blev några varv runt broarna vid floden innan vi fick till ett litet stopp. 
Får man ingen parkering vad väljer man då. Jo Bengt stod en stund på en elplats tills jag hade sprungit ner till flodkanten och tagit korten. Sedan var det bara att köra vidare. 

Ha de gött! 








onsdag 21 september 2022

Vi besöker orterna Ainsa och Graus

Regnet fortsätter att visa sig. Vi bestämmer att vi kör ner mot Ainsa, en av de vackraste städern i Spanien enligt oss. En pärla av hus med mycket välbevarad traditionell arkitektur.
  Oftast är det svårt att hitta P-platser som inte ligger för långt från centrum. Men här fanns en betalparkering, 0,5 cent/timma vid infarten till stan. Vi fick plats, o regnkläder åkte på för vi skulle gå uppför alla trappor till det vackra torget med sina kullerstensgator och ville inte blöta ner kläderna
Regnet gör att det är lugnt i stan, endast ett fåtal turister kämpar precis som vi uppför. Det var många trappsteg att avverka innan vi var uppe för gamla stan ligger högt. Stan är dessutom  muromgärdad och trapporna slingrar sig uppför 
Torget med sin kyrka Santa Maria i bakgrunden sticker verkligen ut, det är pricken över i:ett. Man ser direkt att det är en medeltida stad med gammal historia. Här passerar vi många portar och trånga  gränder 
för att få se de tomma restaurangborden. Tänk  vad lite regn kan ställa till med,  när det finns otaliga barer o restauranger vid torget som vi vill njuta av . 
Lite blomkrukor här o där lyser upp gränderna.  
Att vandra runt på de här kullerstensgatorna blev en utmärkt fotmassage. 

Därefter gick vi tillbaka till bilen och körde vidare mot Graus. På vägen dit möter vi får 
som vi får stoppa för.
Graus är en stad med målningar på fasaderna. 
Tidens tand har nog nött på fasaderna. 
Även här finns det pelargångar att beundra vid torget. 
För övrigt vad det inget speciellt med den staden som väckte vår beundran o nyfikenhet. Så vi drog vidare. 

Ha det gött! 


 

måndag 19 september 2022

Finestres - Muralla China

Spanien är ett bergområde där 24% av landet ligger över 1000 möh och den andra delen 76% ligger mellan 500 och 1000 möh. Det är då inte konstigt att man hittar många intressanta besöksmål när man kuskar runt i Spanien. 
Den här vägskylten har ett område med Spaniens ovanligaste geologiska bergsformation. 

Staden Finestres övergavs för ca 60 år sedan vid byggandet av reservoaren Canellas då man ansåg att det fanns risk för översvämningar. Idag  är orten ett intressant besöksmål från ett annat perspektiv. 
Finestres är en ödeby med raserade hus och kyrka. 
Byns samlingspunkt för kvinnorna "Lavanderia" verkar fortfarande vara intakt .
Ja, det finns en kinesisk mur på orten, men den är inte lika lång eller byggd av mänskliga krafter som den i Kina. Det är en mycket märklig naturskapelse som finns vid Canalles reservoar. 
Dessa två parallella linjer av steniga väggar med räfflade kanter är det närmaste naturen har kommit den kinesiska muren. Det är verkligen ett geologiskt under av kalksten. Det är två parallella och helt vertikala bergskikt. Ett mirakel får jag nog tillmäta dem. 
Vi vandrade upp till Eremitaget San Marcos för att få se muren från ett bra perspektiv.
En förvånansvärt mystisk naturskapelse vars namn ursprungligen var Roques de la Vila, men 
den Kinesiska muren av Finestres blev mer populärt, så det är det som står på vägskylten
 
Vi stannade till på ställplatsen i Viacamp y Litera ( N 42 08 08 E 00 37 04)  där det även fanns en turistinformation. 
Vi förklarade att vi ville se den Kinesiska muren och fick klart för oss att vägen dit var klart olämplig för en husbil. En taxiresa upp var det bästa enligt turistbyrån! Under taxifärden konstaterar vi att resa dit med husbil är helt VANSINNIGT, 
7 km asfalt är OK men 10 km på en rullstensås, med stenar stora som fotbollar, nej absolut inte värt att fördärva husbilen.
Vi kostade på oss en taxi och hela resan inklusive paustid tog ca 5 Tim.  Är du intresserad av muren finns det ett antal filmer på You Tube. 
 
Det blev en dröm dag, älskar geologiska under!

  Ha de gött!
 







lördag 17 september 2022

Pyreneernas pärlor - Jaca, Torla och Park National Ordesa

Efter att vi lämnat Canfranc stationen bär det rakt ner utefter N 330 till Jaca. Det var främst Citadellet med sin 5-stjärniga form som vi ville se, en befästning från 1500-talet. 
                                                            Bilden hämtad från nätet,  
Det är den här formen på citadellet som är intressant,  men lunschstängning hindrade oss från att komma in. 
Det blev en snabb tur runt en del av citadellet istället.  Vallgraven var helt tom på vatten men visade ändå dess ursprungsform.  

Nästa anhalt blev den fina o charmiga staden Torla som är en av Pyreneernas sevärdheter och "ingången"  till nationalparken Ordesa y Monte Perdido med dess otroliga landskapsmiljö.  Här finns ingen ställplats utan bara en centrumnära parkering där det av skyltarna framgick att det var "strickly forbidden to sleep in cars" . Vi parkerade där o pratade med andra husbilsägare som sa att de skulle sova över på platsen. Ett tiotal husbilar övernattade där trots förbudsskylten. Inget hände den natten.  Några holländare sa , det är ju lågsäsong. 

Det är den här vyn som gjort Torla känt med det fantastiska kalkstensberget i bakgrunden.
Små smala gränder finns det gott om i staden och inte minst den underbara utsikten över bergen. 
Smala gränder och kullerstensgator och skiffertäckta hus får staden att se unik ut. 

På kvällen blev det storm och återigen åskoväder med många intensiva blixtar.  På morgonen när vi vaknar ligger dimman tät över oss och efter en stund vräker regnet ner. Vi som skulle ängna dagen åt vandring i nationalparken. 
Trots regnet kör vi upp till NP:s parkering för vi ville trots regnet besöka den. Det är en plats där man får njuta av naturen med höjder över 3300 m , vattenfall, kanjoner och stora raviner. 


Genom att det inte blev någon promenad missade vi dessa fantastiska vattenfall och den  exotiska miljön i parken, djupa dalar, höga berg, frodig vegetation och floder med turkos vatten. 
                                                                          Bilderna hämtade från nätet

Kanske kan vi komma tillbaka ett annat.år! 


Ha de gött!