Translate

lördag 17 september 2022

Pyreneernas pärlor - Jaca, Torla och Park National Ordesa

Efter att vi lämnat Canfranc stationen bär det rakt ner utefter N 330 till Jaca. Det var främst Citadellet med sin 5-stjärniga form som vi ville se, en befästning från 1500-talet. 
                                                            Bilden hämtad från nätet,  
Det är den här formen på citadellet som är intressant,  men lunschstängning hindrade oss från att komma in. 
Det blev en snabb tur runt en del av citadellet istället.  Vallgraven var helt tom på vatten men visade ändå dess ursprungsform.  

Nästa anhalt blev den fina o charmiga staden Torla som är en av Pyreneernas sevärdheter och "ingången"  till nationalparken Ordesa y Monte Perdido med dess otroliga landskapsmiljö.  Här finns ingen ställplats utan bara en centrumnära parkering där det av skyltarna framgick att det var "strickly forbidden to sleep in cars" . Vi parkerade där o pratade med andra husbilsägare som sa att de skulle sova över på platsen. Ett tiotal husbilar övernattade där trots förbudsskylten. Inget hände den natten.  Några holländare sa , det är ju lågsäsong. 

Det är den här vyn som gjort Torla känt med det fantastiska kalkstensberget i bakgrunden.
Små smala gränder finns det gott om i staden och inte minst den underbara utsikten över bergen. 
Smala gränder och kullerstensgator och skiffertäckta hus får staden att se unik ut. 

På kvällen blev det storm och återigen åskoväder med många intensiva blixtar.  På morgonen när vi vaknar ligger dimman tät över oss och efter en stund vräker regnet ner. Vi som skulle ängna dagen åt vandring i nationalparken. 
Trots regnet kör vi upp till NP:s parkering för vi ville trots regnet besöka den. Det är en plats där man får njuta av naturen med höjder över 3300 m , vattenfall, kanjoner och stora raviner. 


Genom att det inte blev någon promenad missade vi dessa fantastiska vattenfall och den  exotiska miljön i parken, djupa dalar, höga berg, frodig vegetation och floder med turkos vatten. 
                                                                          Bilderna hämtade från nätet

Kanske kan vi komma tillbaka ett annat.år! 


Ha de gött! 

 

9 kommentarer:

  1. Vädrets makter kan ju ställa till det....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men varför ställa till det när vi kommer, ha ha

      Radera
  2. Pyrenéerna har otroligt mycket vackert att bjuda på /Husbil Kors och Tvärs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaa, tänk om vi hade lika höga berg på hemmaplan, då låg Sälen minst 1000 m högre!

      Radera
  3. Svar
    1. Vi njuter av natur o omgivningar men det är slitsamma vägar att ta sig fram på !

      Radera
  4. Javisst, men att hitta en parkering är inte det lättaste så att man kan lägga ett par timmar på rundvandring. Vi fick en plats så att vi åtminstone kunde besöka Citadellet , men ville se mer.

    SvaraRadera
  5. Ni gör mig avis....vill också ut och åka. Sparar era tips på googlekarta om vi skulle få för oss att åka så långt ner. Vädrets makter måste vi tyvärr finna oss i. Förstår att det kan vara problem med parkeringar och ändå har ni ingen stor bil. Det problemet har vi ofta. Vi drar till Öland i morgon, har ju mycket att ta igen efter 2 månaders sjukdom. Ha en fortsatt trevlig resa med hopp om mer sol.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Missade en liten stad idag pga inga parkeringar. Därför for vi vidare och fick plats på stor gratis ställplats utanför Teruel. Så imorgon får det bli taxi in till alla sevärdheter. Det är så många fransmän o spanjorer som fortfarande är ute på tur, förstår dem då det är 25° kl 19.30.
      Hoppas ni får en fin tur till Öland!

      Radera

Our Vantastic Travels