Translate

fredag 23 november 2018

Paderne, en liten by norr om Albufeira

Vi tog en liten tur in mot landet för jag var intresserad av att se de gamla tvättkaren som finns i Paderne, vilka vi hört talas om. Det var bara att köra över N 125 och följa skyltarna mor Ferreiras och därefter N395 mot Paderne.

 Väl framme tog vi en liten rundvandring i byn och
möttes av denna trumpetblåsare vid parkeringen. 
Vi följde huvudgatan som innebar en lång och brant backe uppför
men svängde sedan av mot kyrkan. Här, mittemot kyrkan, fick vi se det mest blågula hus vi sett på länge,
Vackert, nej den gula färgen var så gräll.
En vanlig syn är att gatorna kantas av apelsin alléer. Ingen ide att norpa några, de brukar vara sura som attan.

Mörka moln dyker upp och vi finner det bäst att gå tillbaka till bilen och sedan
köra tillbaka till Fonte de Paderne för det var egentligen därför vi körde hit till Paderne. Här vid tvättkaren finns också möjlighet för några husbilar att parkera 
N 37 10 05 W 08 12 32
Här finns vatten o toa, om det finns tömningsmöjlighet har jag ingen aning om. 
Vid vårt besök rann det tyvärr inget vatten i denna brunn.
Så här ser tvättkaren ut! Egentligen tycker jag att de är väldigt snarlika många kar för handtvätt på en hel del campingar i södra Europa.
Här rinner vattnet i en jämn ström
Vattenhämtning
Anläggningen har restaurerats 2001 så den är i bruk. Jag vet att husbilsfolket åker dit och tvättar. Vad jag saknar vid platsen är någonstans att hänga tvätten, för det såg jag inte till. Vore ju lämpligt att ha torklinor där! Nu kanske ni tycker att det går väl inte att tvätta i kallt vatten, men det finns en del grejer som trivs med kallt vatten och sedan så är inte vattnet iskallt utan lite ljummet, enligt vad jag hört. 

Det som är underbart med sådana här platser är att de har så mycket historia att förtälla. Detta kanske var byns naturliga samlingsställe förr i tiden! Tänk att de var i bruk innan tvättmaskinen kom in i våra hem och de går fortfarande att använda i vårt moderna  samhälle. 

Jag hann precis ta mina foton, sedan kom regnet! Vi fick därför inte chansen att besöka den gamla romerska bron eller castellet, vilket var tråkigt tycker jag. Kanske far vi förbi vid annat tillfälle och kan göra ett besök för att få ta del av ytterligare historia.

Tinglig
We 3 







2 kommentarer:

Our Vantastic Travels