Translate

söndag 21 oktober 2018

Fler byar - dax för Cudillero

Vi kan inte lämna Spanien förrän vi  sett fler byar, trots att nu väntar egentligen Portugal på oss om hörnet. Men den mysigaste byn vill jag inte hoppa över. Vi kör fortfarande på A8 som är gratis och det rullar på bra. Avfart 431 föreslår vår GPS och vi följer därefter CU 3 till byn. Det lutar nerråt rätt bra men till slut hamnar vi nere vid fiskhamnen och där står många husbilar parkerade Eftersom vi inte övernattade där tog jag inga koordinater. Jag vet inte heller om man får stå i fiskhamnen över natten.
Vi möts av blå himmel och ett stilla hav som ser härligt inbjudande ut. Tittar vi in mot bergväggen 
ser vi att de håller på att rensa berget, som stupar brant ner mot gatan från lösa partiklar som sten o grus m m En livsfarlig arbetsplats känner jag, men de är väl vana bergsklättrare som sysslar med sånt.
När vi närmar oss byn ser vi att den klättar (ca 27 m) upp utefter bergväggarna. Den ligger också som i en halvcirkel  ut mot havet och vi slås av de häpnadsväckande ljusa färgtonerna som husen är målade i. Sägnen säger att det var Vikingar som hittade hit.
Havet går ända in till centrum kan man säga
Här syns det tydligt att husen klättrar upp utefter bergväggen, och en av kyrkorna är i marsipangrönt. Syns kanske lite dåligt på bilden, men, men.Här finns verkligen gott om restauranger och jag tror att alla har specialiserat sig på havets läckerheter. Vi såg skyltar som visade att det kostade mellan 60 - 65 € . Häpnadsväckande priser för en lunch tycker jag. Nu vet jag inte om det rörde sig om en platta för två eller så. Men tittar jag mer noggrant på bilderna finns det många lediga bord där. De som satt till bords hade bara ett glas vin framför sig som de smuttade på. 
 Här finns också möjlighet till att promenera upp i de smala gränderna, men jag kände det som olustigt att gå där i mörkret och fuktigheten mellan husen. Jag tror att det hade varit charmigt att komma upp en bit och få se husen från ovan. Men det överlåter jag åt någon annan.

Vi tar och vänder om och bestämmer oss för att gå tillbaka ner mot hamnen. Vi kollar även huruvida fiskarna har fått någon fisk idag.
En fin gammal stenbro
Även denna utsiktsplats med fyren på toppen avstod vi ifrån. Nej vi kände att nu var det dags att gå tillbaka till husbilen och få lite lunch i sig innan vi drar vidare. 

Vi har nu besökt ett par byar som varit härligt färgstarka och som är riktiga turistmagneter. Vi tycker att det varit intressant att få köra här i norra Spanien ut mot Atlanten. Det är lätt att jämföra dessa byar med de vita byarna i Andalusien och vi kan bara konstatera att både de norra precis som de i Andalusien har sin egen charm. Det ena utesluter inte det andra. Alla har de sin speciella charm och  atmosfär!

Tjingeling
We 3

4 kommentarer:

 1. Tack för inblicken från Cudillero. Den byn står med på vår wish-list, så vi stannar nog där på vägen norrut i vår. Och ja, alla byar har sin charm, rätt var det är så hittar en väl sin favorit som en inte vill lämna :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst det är fascinerande att se skillnaden på byarna i norr jämfört med södern. Är det så måntro att man anpassar hjärtat till resp by när man väl är där.

   Radera
 2. Vilken vacker by, men vilka hutlösa restaurangpriser!

  SvaraRadera

Our Vantastic Travels