Translate

måndag 29 oktober 2018

Porto blir första anhalten

Efter lite krångel med betalväg rep Easy Toll vägarna kom vi till Porto. Det är så härligt att diskutera med alla svenskar om motorvägarnas betalsystem i Portugal. Nästan alla som vi hitintills har träffat förväntar sig en faktura om ca två år avseende obetalda motorvägsavgifter.  Undrar varför de inte kan ha ett enhetligt betalsystem för alla motorvägar!!! Det finns en app portugaltolls.com,  men den ger mig  inte alla svar. Anette med Kors och Tvärs har hittat en karta med de fyra betalstationerna där du kan köpa TollCard. Kolla gärna in den om du är på väg till Portugal.

I alla fall stannade vi till på stellplatsen N 48 08 36  W 08 37 56, Porto Porto och som är gratis, men i gengäld finns där ingen service. Den ligger nere vid hamnen och det tar ca 20 min att gå till bron som leder oss över floden. På andra sidan av floden ser vi hur Porto klättrar upp för kullarna.

 Men innan vi når bron passerar vi Porto Wine Cellars med sina båtar liggande i vattnet och även ett varv som bygger de fina träbåtarna.
 Båtar med vinfat från olika vinhus

När vi går nere i hamnen ser jag en bild som jag känner igen från min barndom. Ni vet gubben med slängkappan som var en symbol på en flaska portvin som föräldrarna köpte vid festliga tillfällen. 
Här nere i hamnen låg det många restauranger så det var bara att välja mellan alla olika rätter. 
Bengt valde ett grillspett och jag valde inbakad fisk
Jag tycker det finns inget godare än superfärsk fisk!

Efter denna goa lunchen var det dags att gå över bron. Där var en otrolig folkmängd så vi undrade vad kommer att hända. 
Våghalsiga killar får jag nog säga! Inte trodde vi att de skulle våga hoppa. Jo då, han dök i och kom upp igen, hisklans tur må jag säga, för inte ville vi vara med om en olycka.

När vi kom över bron bestämde vi oss för att ta en Hopp On Hopp Off buss för att få se de viktigaste sevärdheterna i Porto. Stan är som sagt mycket upp och ner i smala gränder så både för oss men även för Chivas skulle det bli mycket tungt att strosa omkring. 

Jag tror att jag stoppar här för nätet börjar svikta igen. Det är inte lätt med varken stellplatsens nät eller mobilnätet när stora bilar ställer sig jämte en. 

Tjingeling, hoppas jag kan fortsätta o berätta mer om Porto i morgon
We 3


4 kommentarer:

 1. Lite krångligt med motorvägsavgifter hittills på 4 år har vi inte fått någon räkning. Det är så många olika uppgifter vi fått att vi utlänningar inte skulle betala. Men jag har betalat där jag har kunnat.
  Ser att ni har haft det trevligt. Ha det fortsatt bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det bästa systemet är ju betalstationerna för då vet man att den biljett vi tagit ska betalas vid utfarten, sedan är den motorvägsavgiften avklarad.
   Tyvärr finns det dom som under årets resa redan har fått böta för att dom gjort fel.

   Radera
 2. Vi ser fram emot nästa rapport. Portugal verkar vara ett fint land med många vackra städer och byggnader!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, nu är det inte så fint för det skurar varenda dag. Men vi kommer snart att fara vidare till sydligare breddgrader.

   Radera

Our Vantastic Travels