Translate

tisdag 12 mars 2019

En tur runt Mar Menor

Eftersom det inte finns så mycket att se eller göra i San Javier bestämde vi oss för att "koppla loss" bilen från stellplatsen och köra en runda för att kolla in den gamla semester- och charterorten La Manga med lagunen Mar Menor.  Orten beskrivs som "ett paradis mellan två hav" och Mar Menor  har i mitten av 90-talet utsetts till världsarv.

 Turens första stopp blir
fyren Cabo de Palos
som ligger på en vulkanisk halvö med bra bad och snorkling nedanför den. Utsikten härifrån ut över det kristallklara Medelhavet är underbar, tänk det turkosa vattnet är oslagbart.

Vi fortsätter tillbaks till huvudorten La Manga där vi möts av mängder med höghushotell eller lägenhetshus. Känslan som vi får, är att La Manga har ett rikt folkliv även nu när det är lågsäsong jämfört med San Javier. Men La Manga är ändå inget ställe vi skulle vilja slå ner våra bopålar på. 
Underbara stränder finns det på båda sidorna av vägen. 
Vi körde så långt upp som det går från den södrahalvan och kom till en fantastisk bro som byggdes 1978, och ligger nästan längst ut på La Manga 
 Puente de la Risa
En mycket fin liten bro som vi inte ville köra över trots att vår bil inte är så lång. Bron är ju både kort och mycket brant! Hade vi haft en personbil så hade vi kört över, men jag kan tänka mig att högst upp på bron skulle vi nog bara se himlen. Inte så konstigt att den här bron blivit en stor turistattraktion.
Något mer att se? nej det fanns inte så mycket mer att se däruppe så vi vände tillbaka. 
En restaurang i en gammal kvarn, men nu höll den på att restaureras. Det fanns otroligt mycket restauranger och affärer utefter huvudgatan, allt sånt som vi saknar i San Javier. 

Nästa dag körde vi en tur norröver  till San Pedro del Pinatar för att besöka saltvattenslagunen med dess röda vatten och flamingos. Den här saltlagunen är Europas största. 
Vi hade turen att få se lite rosa vatten men flamingos lyste med sin frånvaro.  
Däremot ligger det en saltindustri vid denna sidan av Mar Menor, där saltet år staplat i stora högar. Men inte är det vitt som vi är vana att se det, utan det ska troligen genomgå en reningsprocess först, innan det kommer ut på marknaden.
Här är det förpackat o klart i säckar.
Molino de Quintin 
Vindmöller, som är typiskt för jorbrukslandskap, finns även här ute vid saltsjöarna. Den här ligger vid esplanaden i San Pedro och har blivit ett landmärke för de som ska till "Banos de Lodo", det vill säga till gyttjebadet som finns här i Mar Menor.  Det är tre badplattformar med stegar ner i vattnet. Sedan är det bara att ta leran från botten och smörja in sig! 
Bilden lånad från nätet!

Tyvärr missade vi denna förmån att få ta ett helande gyttjebad helt gratis! Det hade nog varit bättre att komma hit senare på säsongen då vattnet är lite varmare.

Tjingeling
We 3











7 kommentarer:

  1. Gyttjebad är nog inget för mig. Minns i skolan när vi skulle göra lerfigurer och hur äckligt det kändes när den stelnade på händerna. Tänk att ha det över hela kroppen! Hua mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår, kommer också ihåg det! Men skulle nog vilja prova eftersom här är det vatten runt en så det är lätt att doppa sig o allt rinner av. Tror att många blir som barn igen när de badar här.
      Ha det gött!

      Radera
  2. Synd att vi inte fick se en bild på er gyttjebadandes! :) Men tack ändå för sightseeingen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men med gyttja på oss hade ni kanske inte känt igen oss!

      Radera
  3. Den bron körde vi inte heller över.....var rädd att fastna på toppen.😆 För många år sedan stod vi i änden av La Manga och badade i klart fint vatten, nästa gång vi kom dit var där massor och då menar jag massor av tång så något bad var helt omöjligt. Blev ingen fler gång då vi inte trivdes alls. Gyttjebad hade ju varit spännande. 😁

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där uppe på halvön stod nu många HB o frikampade, men var de badade vet jag inte. De boende har kanaler in till sina hus för sina båtar, kanske ett nytt Venedig!
      Bron är verkligen speciell.
      😍🐶🍷🌴

      Radera

Our Vantastic Travels