Translate

måndag 1 oktober 2018

Ile De Ré

En härlig morgon väcker oss med mycket sol o värme så vi bestämmer oss för att ta en tur ut till sommarön Ile de Ré, utanför La Rochelle.
Vi tar bron, Pont de Ré, som för vår bilkategori kostar 8 €, över till den historiska ön som är ca tre mil lång och fem km bred. Det blåser så det är gott att åka bil till de olika sevärdheterna. Landskapet är flakt och vi ser sanddyner på båda sidorna om vägen, vilket innebär att det finns gott om badvikar  bland alla bostäderna. Jag kan säga att de flesta husen på ön är av ungefär samma sandfärg som sanden.  
Ön är flack men grön
På ön finns en mängd vinrankor, vi passerar vinfält efter vinfält, så de tillverkar öns eget vin.
Tyvärr kunde vi inte smaka på öns vin då vi hade bilen med oss, det hade varit trevligt att få vara med på en vinprovning. 
Vi åker vidare till öns ena hamnstad Saint Martin de Ré som är en mycket välbesökt turistort och upptäcker det historiska perspektivet 
I Sant Martin finns det gamla vallar från 1600-talet, Citadelle Vauban, som varit en vaktpostering ut mot atlantens alla hot, både pirater och stormar. Idag är det ett museum och hotell. Vi tog en kort promenad på vallarna med Chivas och hamnade slutligen inne vid hamnen med dess alla segelbåtar och restauranger.


Här på restaurangerna serveras oftast ostron, musslor eller andra skaldjur till öns vita vin. 
I  bakgrunden syns Eglise St Martin
Här är stora porten in till fästningen, där cyklister trängdes med de få bilar som fanns innanför vallarna. 
Vi fortsätter ut till fyren Les Baleines för att äta en liten bit mat. Tyvärr var klockan 14.30 så restaurangerna hade stängt sin lunchservering. Då är det bra att ha bilen med sig för det fick bli en enklare lunch tillagad av mig, men serverad i solskenet vid stranden La Riviare.
Ön kallas även för Ile Blanche, den vita ön på grund av sina fina vita sandständer men även för dess utvinning av salt som smaksätts med olika kryddor.
När vi vänder om och kör tillbaka på ön ser vi att många cyklister tänker samma sak, att nu är det dags att lämna ön. Det finns cykelvägar kors o tvärs över ön och den är därför mycket lämplig för en cykelutflykt. 

Tjingeling, vi har underbara dagar här i sensommarvärmen. Hoppas ni har detsamma på hemmaplan
We 3

6 kommentarer:

 1. Så roligt att få se bilder från Ile de Ré! Kollade prisbilden för vår 3-axlade och det skulle gå på 40€ om jag läste rätt..... så vi väljer nog Ile d´Oléron lite söderut istället. Ha det fortsatt härligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kollade lite också och undrar är du säker att er bil går i högsta klassen? Ett mail till dem skulle vara intressant. Annars tycker jag att 40€ är ett ockerpris så ni gör rätt i att välja dÓleron istället.

   Radera
 2. Härligt att ni njuter av tillvaron!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det måste vi göra för annars vore livet bra tråkigt utan resor!

   Radera
 3. Skönt att höra era röster igen. Det ser fantastiskt ut. Ha en fortsatt bra resa i värmen. Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nya vyer o nya ideer är vad vi upplever hela tiden. Till nästa år kanske hälsan är bättre så att ni också får uppleva the big travel igen.
   Vi hörs
   Kramizar

   Radera

Our Vantastic Travels